Въпреки добрата си игра в последния полуфинал, сочените за фаворити още от самото начало на първенството отбори на Италия и Германия имаха какво да научат за планирането и разгръщането на футболната стратегия от нашия играч на Евро 2012, Кирил Иванов. С  bet365.com, на това европейско, играчът си ти.
 


С два гола на Марио Балотели Италия победи Германия с 2:1 във втория полуфинал от европейското първенство по футбол и се класира за финала на турнира.

Преди срещата Балотели шеговито бе изобразен като Кинг Конг от сънародниците си от "Гадзета Дело Спорт", които намекваха, че с мощната си физика той ще се пребори с типичния силов футбол на Германия. И прогнозите се сбъднаха.

На финала "Скуадра Адзура" ще се бори за трофея с Испания в повторение на мача от груповата фаза, който завърши наравно 1:1. По ирония на съдбата Италия имаше шанс да продължи напред в турнира именно заради феърплея на Испания, която победи Хърватия в последния си мач.

Успехът на Италия над Германия бе напълно заслужен, тъй като момчетата на Чезаре Прандели изиграха перфектен мач във всяко едно отношение. През първото полувреме "адзурите" се възползваха от двете грешки на германската защита и поведоха с 2:0.

Първо Касано изработи гола с добро центриране и Балотели забоде топката с глава. След това пък Филип Лам покри засадата и Балотели излезе сам срещу Нойер, след което го разстреля с топовен удар.

След почивката Италия устоя първоначалния щурм на Бундестима, а Буфон бе блестящ след един пряк свободен удар на Марко Ройс.

След това италианците започнаха да организират много опасни контраатаки, при които като по чудо не падна трети гол.

Така в 91-та минута за кратко драмата се върна, когато Германия намали резултата чрез дузпа, материализирана от Месут Йозил. За повече обаче нямаше време и Италия триумфира.

Така за осми пореден мач Германия не успя да победи Италия в мач от големи турнири. С това се сложи край и на рекордната серия на Бундестима от 15 поредни победи.



В състава на Германия Йоахим Льов се бе отказал от експеримента срещу Гърция и така Ройс, Шюрле и Клозе бяха на пейката, а в отбора се завърнаха Марио Гомес и Лукас Подолски. Изненадата бе Тони Кроос, който за първи път започваше като титуляр.

За Италия пък единствената промяна спрямо мача срещу Англия бе завръщането на Джорджо Киелини, който се бе възстановил от контузията си и заемаше мястото на Инасио Абате.

Германия започна малко по-активно мача, което не бе учудващо. Изненадващо обаче бе това, че на няколко пъти напрежение в наказателното поле на Италия се получаваше заради колебливата игра на Джанлуиджи Буфон. Първо в 5-та минута стражът не се намеси добре при центриране от корнер и трябваше Андреа Пирло да чисти от голлинията.

След това пък Буфон изчисти едно ниско центриране на Боатенг право в тялото на Бардзали и за малко да се стигне до автогол, но все пак за късмет на Италия топката излезе в корнер. В 13-та минута Тони Кроос нанесе силен удар от дистанция и този път Буфон не рискува и боксира.

Постепенно обаче "адзурите" се активизираха и на два пъти тестваха Мануел Нойер с опасни далечни удари. Първо Монтоливо стреля от границата на наказателното поле ниско в обратния ъгъл, а след това Касано отправи фалцов диагонален удар от двайсетина метра. И в двата случая обаче вратарят на Германия бе стабилен на мястото си.

В 20-та минута обаче Нойер се оказа безпомощен и Италия откри резултата. Касано финтира по доста лек начин Хумелс по крилото и центрира точно пред вратата, където Балотели изпревари Бадщубер и с глава забоде топката мощно в мрежата.

Шест минути по-късно Германия имаше възможност да отговори, когато Марио Гомес се пребори за топката пред наказателното поле и поднесе към Йозил, но неговият удар от 20 метра бе прекалено техничен и не му стигна сила да изненада Буфон. Малко след това Йозил действа добре в средата на терена и след него Кроос даде чудесен извеждащ пас към Марио Гомес, но той не успя да овладее топката в наказателното поле. Последва един нескопосан удар отдалеч на Кроос и опасно центриране на Боатенг, което с мъка бе изчистено от защитник под носа на Подолски.

Италия се бе прибрала леко, но в 34-та минута бе много близо до втори гол. Тогава Монтоливо бе намерен непокрит в наказателното поле, но топката му дойде на неудобния ляв крак и затова вместо да стреля от чиста позиция, реши да финтира защитник и кълбото му бе отнето.

В ответната атака Кедира за малко да вкара втори пореден зрелищен гол с ефектен удар към горния далечен ъгъл на вратата, но Буфон показа класата си, разтегна се максимално и изби. И това спасяване се оказа ключово, защото вместо резултатът да бъде изравнен, съвсем малко по-късно той бе удвоен от Италия.

Голмайстор отново бе Марио Балотели, като този път цялата защита на Германия бе виновна. Двамата централни защитници се бяха напреднали прекалено напред и Балотели бе изведен абсолютно сам с дълъг пас. Филип Лам пък първо покри засадата, а след това се завъртя като муха без глава, без да усети на къде върви топката. Това позволи на Балотели да напредне сам срещу вратаря и с топовен удар да забие топката право в горния десен ъгъл на вратата.

Германия можеше да изравни с малко късмет, когато топката стигна до Подолски в наказателното поле, но той не се ориентира и дори не успя да нанесе удар.

На полувремето Йоахим Льов направи двойна смяна, като пусна в игра Марко Ройс и Мирослав Клозе на мястото на Лукас Подолски и Марио Гомес.

И новото попълнение на Борусия Дортмунд веднага се отличи с два последователни финта, с които навлезе в наказателното поле и отправи удар от десетина метра, но не успя да изненада Буфон.

В 49-та минута Германия организира чудесна атака, при която Филип Лам се включи в атака, размени пас с Тони Кроос, който му поднесе на тепсия и от чиста позиция Лам стреля на сантиметри от сглобката на гредите.

Пет минути по-късно Йозил нахлу мощно в наказателното поле и от аутлинията поднесе назад към Кедира, но той не успя да стреля през купа от играчи.

Италия се бе прибрала плътно в половината си и едва в 60-та минута създаде първата опасност пред вратата на Германия. Тогава Балотели действа индивидуално и отправи диагонален удар, но неточно покрай вратата.

В 62-та минута Германия спечели пряк свободен удар на чудесна позиция пред наказателното поле. Марко Ройс стреля много опасно над стената и след отчаяна намеса на Буфон топката се удари в напречната греда и излезе в корнер.

Постепенно натискът на Бундестимът поотслабна, а Италия започна по-често да опитва контраатаки. Така в средата на полувремето Клаудио Маркизио получи  възможност да стреля от границата на наказателното поле и отправи удар, който остави Нойер без реакция, но за късмет на вратаря топката профуча покрай страничната греда.

Четвърт час преди края Италия можеше окончателно да сложи точка на спора. Маркизио получи топката в наказателното поле и имаше само един защитник срещу себе си. Вместо да подаде на непокрития встрани Ди Натале обаче той се полакоми и от малък ъгъл стреля неточно покрай далечната греда.

Три минути по-късно при аналогична ситуация Диаманти имаше намерение да потърси съотборник, но в решителния момент се подхлъзна.

В 82-та минута Италия вече нямаше какво повече да иска, тъй като Антонио ди Натале бе изведен на поне 10 метра зад защитата и имаше всичкото време на света, за да реши какво да прави. Той обаче напредна много бавно и накрая трябваше да стреля от десетина метра, но не уцели вратата.

В последната минута от редовното време разсеяна игра в защита на Бонучи позволи на Хумелс да стреля отблизо, но Буфон спаси. След центрирането от корнера Месут Йозил стреля от границата на пеналта, но покрай вратата.

В първата минута от даденото от съдията 4-минутно продължение едно безопасно центриране в наказателното поле на Италия рикошира в ръката на Балдзарети и съдията отсъди дузпа за Германия. Месут Йозил се нагърби с изпълнението и не сбърка.

Германия - Италия 1:2

0:1 Балотели 20
0:2 Балотели 36
1:2 Йозил 90

Германия: Нойер, Лам, Бадщубер, Хумелс, Боатенг (71 Мюлер), Кедира, Кроос, Швайнщайгер, Йозил, Подолски (46 Ройс), Гомес (46 Клозе)

Италия:
Буфон, Балдзарети, Киелини, Балдзари, Бонучи, Де Роси, Маркизио, Пирло, Монтоливо (63 Мота), Касано (58 Диаманти), Балотели (70 Ди Натале)