Шампионът на България Лудогорец загуби нелепо от Валенсия с 0:3 пред 43 000 на стадион "Васил Левски" и направи невъзможна мисията си по пътя към 1/4 финалите на Лига Европа.

Испанците спечелиха категорична победа и почти сигурно ще продължат в следващата фаза на турнира. Головете за Валенсия забиха Бараган, Картабиа и Сендерос.

Така приказката за разградчани реално приключи, като само чудо може да класира Лудогорец на 1/4 финал. "Орлите" могат само да съжаляват за многобройните си пропуски, за една изпусната от Роман Безяк дузпа при резултат 0:1, за една греда и за нелепите грешки в защита, които се оказаха решаващи.

Трябва да се отбележи, че Валенсия игра близо час в намален състав, след като Сейду Кейта получи малко пресилен червен картон в средата на първото полувреме, но и това не помогна на родните ни шампиони. В края на мача бе изгонен и Кишада.

Лудогорец наистина не изигра добър мач срещу испанците, но заслужава само суперлативи за досегашните си представяния в Лига Европа и за това, че обедини нацията и успя да препълни стадион "Васил Левски".  


Валенсия започна по-добре мача и още в началото притисна разградчани в собствената им половина. Още в третата минута Сендерос можеше да вкара с глава, но топката мина над вратата. "Прилепите" продължиха да натискат и само две минути по-късно успяха да отбележат.

Матийо намери хитро Бараган на дъгата на наказателното поле, който със страхотен удар направи безпомощен Владо Стоянов и опъна мрежата му за 0:1. Българите бяха стъписани в тези първоначални минути и по подобие на срещата с Лацио допуснаха бърз и нелеп гол.

За щастие разградчани се вдигнаха и успяха да изнесат играта в по-предни позиции. В 8-ата минута Михаил Александров нахлу мощно в наказателното поле на Валенсия, но там бе блокиран от защитата на испанците. Последва и диагонален шут на Кайсара, но топката мина до гредата.

Разградчани натискаха, но "прилепите" много правилно се защитаваха и затваряха всички празни пространства, като така не позволяваха да се стига до сериозни опасности пред Алвес. Малко по-късно Мисиджан се подигра с Перейра, но сгреши при центрирането си и не успя да намери Роман Безяк в пеналта.

В 13-ата минута Валенсия скочи за дузпа, за удар с ръка на Барт срещу Алкасер, но съдията Тюрпен даде знак играта да продължи. Лудогорец още повече натисна и се стигна до ново положение, но Мишо Александров от чиста позиция стреля в аут.

Пет минути по-късно Картабиа намери хитро Алкасер в наказателното поле на Лудогорец, но за щастие Владо Стоянов спаси.

Така се стигна до 23-ата минута, когато Марселиньо, Мисиджан и Ешпиньо разцъкаха топката и разнебитиха защитата на Валенсия, последва пас към Роман Безяк в наказателното поле, който бе съборен от Сейду Кейта - дузпа за Лудогорец и червен картон за Кейта.

Трябва да признаем обаче, че съдията Трюпен ни удари леко рамо, като показа директен червен картон на Кейта, който заслужаваше жълт, но не и изгонване. Това вбеси Хуан Антонио Пици, който едва не нахлу на терена да потърси обяснение на Трюпен.

Зад топката застана Роман Безяк, който стреля в долния десен ъгъл, но Алвес демонстрира феноменален рефлекс и спаси. Лудогорец изпусна уникална възможност да изравни, а само секунди по-късно Марселиньо стреля на сантиметри над вратата.

В 31-ата минута Мисиджан изстреля страховита тупалка от около 30 метра, но топката разтресе лявата греда на испанците. Две минути по-късно "прилепите" за втори път ни вкараха. Алкасер подаде към Картабиа, който с диагонален удар опъна мрежата на Владо Стоянов за 0:2.

До края на полувремето Лудогорец натисна, но с пропуски се отчетоха Ешпиньо и Мисиджан. Така разградчани изиграха много добро първо полувреме, но не се възползваха от шансовете си, пропуснаха дузпа, удариха греда, а в защита допуснаха елементарни грешки и това им костваше два гола на полувремето.

Второто полувреме започна с натиск на българите. Секунди след почивката Светослав Дяков проби през центъра и стреля от дъгата на наказателното поле, но топката срещна тялото на Алкасер.

Последва пробив на Мисиджан по дясното крило и пас към Дяков, който отново стреля, но до гредата. Постепенно испанците укротиха "орлите" и изнесоха играта в средата на терена.

В 58-ата минута Варгас се озова на чиста позиция и стреля, но Мантула изчисти в ъглов удар. След изпълнето на корнера испанците на три пъти играха с глава в наказателното поле на Лудогорец и Сендерос опъна мрежата на Владо Стоянов за 0:3.

Това попадение окончателно разби лудогорци и родните ни шампиони тотално рухнаха. В следващите минути темпото на игра сериозно падна, като действията се развиваха основно в средата на терена без каквито и да било голови възможности пред една от двете врати.

В 70-ата минута Светльо Дяков стреля от растояние, но неточно. Последва и шут на Мишо Александров, но в аут. Към края на мача разградчани хвърлиха всичко в атака и се опитаха да зарадват тези фантастични 43 000 зрители на стадиона поне с един гол, но така и не успяха.

Ешпиньо се опита да преодолее Алвес в 79-ата минута, но не успя. Секунди по-късно и Лудогорец остана в намален състав, след като резервата Кишада получи директен червен картон за удар без топка срещу Перейра.

До края играта се водеше главно в средата на терена и не се стигна до нещо сериозно пред една от двете врати. Така Лудогорец загуби с 0:3 и само чудо може да помогне на разградчани за класиране на 1/4 финал в Лига Европа.

ЛУДОГОРЕЦ - ВАЛЕНСИЯ 0:3

Голмайстори:

0:1 Бараган (5)
0:2 Картабия (33)
0:3 Сендерос (59)

Лудогорец: Стоянов, Кайсара, Мантула (62'- Кишада), Барт (46'- Терзиев), Минев, Ешпиньо, Дяков, Александров, Марселиньо, Мисиджан, Безяк (72'- Платини)

Валенсия: Алвеш, Перейра, Бараган (66'- Феголи), Матио, Сендерос, Бернат, Фуего, Картабиа (87'- Жонас), Кейта, Пако Алкасер (56'- Руиз), Варгас