Севиля триумфира в Лига Европа след изпълнение на дузпи, след като надви с 4:2 при наказателните удари Бенфика на финала, игран на "Ювентус Стейдиъм" в Торино.

Срещата завърши при реми 0:0 след края на редовното време и двете продължения от по 15 минути. Въпреки, че нямаше голове през всичките 120 минути двата тима изиграха страхотен сблъсък.

И двата отбора създадоха доста голови положения през редовното време, но пропуските попречиха да бъдат реализирани голове.

При дузпите за португалския тим пропуски направиха Кардосо и Родриго, докато севилци не направиха нито един пропуск от "бялата точка".

Това е трети триумф на Севиля във втория по сила европейски турнир, след като тимът вдигна титлата в старото издание на надпреварата - Купа на УЕФА, през сезоните 2005-2006 и 2006-2007.

Проклятието на Бела Гутман пък продължава да тормози португалския колос, който вече осми път не успява да спечели еврофинал и е без спечелен турнир в Европа от 1962 година.

Отборът игра на финал и през миналата година отново в Лига Европа, но тогава загуби от Челси.

Триумфът на Севиля пък е поредното доказателство, че през този сезон испанският футбол господства в европейските турнири. Победителят от Шампионската лига също ще е испански отбор, тъй като на финала ще играят Реал и Атлетико.
 



Срещата започна с опасност за Бенфика още в 3-ата минута, след като Лима бе намерен в наказателното поле, но стражът на испанците Бето успя с мъка да изби топката в тъч и да предотврати опасността.

"Лисабонските орли" притиснаха противника през следващите няколко минути и момчетата на Унай Емери не успяваха да изнесат топката.

Севиля все пак пропусна страхотна възможност за попадение, след като в 6-ата минута Витоло направи хубав пробив и намери в наказателното поле Бака, а нападателят понечи да отправи удар. Бранител на лисабонци обаче в последния момент изчисти топката.

Испанците бързо отвърнаха на предизвикателството и поеха инициативата и в 9-ата минута Бака бе изведен по фантастичен начин в наказателното поле и не успя на опразнената врата да вкара топката, но реферът отсъди и засада, така че гол нямаше да има при положение, че колумбиецът бе вкарал.

В 15-ата минута след центриране от фаул стражът на Севиля доста неразчетено изби топката и пред Гарай имаше възможност от близка дистанция да я вкара във вратата, но опитът му не се получи, тъй като кълбото бе избито в корнер.

Темпото на игра се поуспокои и през следващите минути на терена не се случи нищо кой знае колко интересно.

В 25-ата минута се наложи Сюлеймани да бъде принудително заменен заради травма в рамото. Сърбинът изкара над 15 минути на терена контузен, но не издържа и се наложи Алмейда да влезе на неговото място.

След близо четвърт час битка в средата на терена Ракитич опита късмета си от границата на наказателното поле в 28-ата минута, но топката се отби от крака на противник.

Три минути след това Бака бе изведен сам срещу вратаря, но пасът за него бе прекалено дълъг и Облак успя да стигне пръв до топката и да предотврати чиста голова опасност.

В 37-ата минута Рейес намери с пас по коридор Морено, който опита да изненада Облак с диагонален удар, но стражът на Бенфика без проблеми улови.

Испанците имаха още един шанс. Бака падна на земята в наказателното пола на противника и поиска дузпа, но такава не бе отсъдена. Между него и Луизао имаше съприкосновение, но и двамата се държаха за фланелките взаимно.

В 40-ата минута Родриго бе изведен на прекрасна позиция около точката на дузпата, но не успя да преодолее противниковия бранител пред него и в крайна сметка топката бе изчистена в тъч.

В самия край на полувремето стражът на Севиля Бето спаси две страхотни положения след удари на Перейра и Родриго. Стражът показа добър рефлекс и успя да избие топката от близка дистанция на първия, а след това отрази и страхотния диагонален удар на Родриго.

Бенфика стигна до още един страхотен шанс, след като Гайтан излизаше сам срещу вратаря, но реферът отсъди нарушение срещу последния бранител на Севиля

Второто полувреме започна с възможност за Севиля. Бака бе намерен хубаво в наказателното поле и успя да се измъкне от засадата, но след това се забави доста и това притъпи остротата на добрата ситуация.

В 48-ата минута Бенфика изригна и имаше цели три възможности да поведе. Първоначално Лима бе намерен прекрасно в наказателното поле и отправи силен удар, но Фасио изчисти топката на метър от голлинията.

Секунди след това отново Лима и Родриго отправиха удари от близка дистанция, които обаче бяха блокирани.

В следващите минути играта се поуспокои и се пренесе в средата на терена.

В 53-ата минута пред Рейес се откри страхотна възможност да открие резултата, след като бе изведен сам срещу вратаря. Луизао обаче се намеси фантастично, но реферът отсъди аут.

Две минути след това Рейес отправи силен удар от 20-ина метра, но Облак бе на мястото си и улови топката.

Опасните атаки започнаха да се редят една след друга. Бенфика също отговори с възможност за гол след удар на Гайтан, но Бето се справи и улови.

Фасио пък бе на косъм да си вкара автогол. Той изчисти опит за пас на Родриго, а топката залъга Бето и мина на метър покрай вратата.

След корнера Родриго отправи удар от наказателното поле, а топката срещна ръката на Карисо, която обаче бе прилепена към тялото.

Темпото на игра се вдигна изключително много през следващите минути и двата отбора започнаха да показват футбол от най-висока класа.

В 61-ата минута Облак се справи страхотно след силен удар на Рейес и за пореден път се справи добре. Няколко минути след това Карисо опита да нанесе ножичен удар към вратата на Бенфика, но замисълът му не се получи. В 65-ата минута пък Витоло се възползва от грешка на противник и проби в наказателното поле, след което потърси свой съотборник на точката за дузпата, но бранител на лисабонци изчисти кълбото.

Последваха няколко не толкова интересни минути и лек спад в темпото. В 73-ата минута Бенфика направи феноменален пропуск, след като Лима бе намерен на метри от вратата, но не успя да нацели топката и падна на земята.

В 80-ата минута Лима получи топката в наказателното поле и я овладя, след което върна към намиращия се на границата на наказателното поле Родриго, който отправи удар. Топката обаче бе блокирана.

В 84-ата минута всичко можеше да свърши. Лима отправи изключителен удар от дистанция, но Бето направи феноменално спасяване с една ръка и извади топката в корнер.

Две минути след това Гарай засече хубаво центриране с глава, но прати топката над вратата.

През последните минути Бенфика наложи сериозен натиск над противника в търсенето на решителен гол. В 91-ата минута Мбиа спаси отбора си и изчисти центрирана топка пред погледа на връхлитащия Родриго.

След корнера се стигна до поредица от рикошети след удар на Перейра. Топката се озова в Гарай, който обаче я прати от добра позиция над вратата. До края на редовното време нямаше попадения и се стигна до две продължения от по 15 минути.

Началото на първото продължение започна с прекрасен шанс за Бенфика, като Перейра направи изключителен пробив в наказателното поле, но не успя да направи нищо съществено. В ситуацията Мбиа и Гомеш бяха легнали безпомощно на земята заради травми и в крайна сметка играта бе спряна.

В 99-ата минута Лима отправи страхотен удар от фаул на около 22-23 метра, а Бето успя да избие топката, макар да не бе особено убедителен.

Две минути след това Бака бе намерен по страхотен начин от Ракитич и набра скорост, след което с диагонален удар се опита да открие резултата, но топката мина на сантиметри покрай страничната греда.

Второто продължение започна далеч по-спокойно. В 110-ата минута обаче удар на Гамейро мина встрани вратата, като това бе второ добро положение за севилци в продълженията.

Пет минути след това Гомеш доста нескопосано удари топката от 20 метра и я прати високо над севилската врата. До края на второто продължение не се стигна до голове и в крайна сметка крайният победител трябваше да се решава след дузпи.

Дузпите започнаха с голове на Лима и Бака, но Кардосо направи пропуск при втората дузпа за Бенфика, а Бето с върха на пръстите си спаси топката.

Родриго също пропусна дузпа за португалците, като Бето за пореден път прояви своя страхотен рефлекс и изби топката. Коке и Гамейро вкараха дузпите за Севиля и така испанският тим триумфира в Лига Европа за трети път.
 

СЕВИЛЯ - БЕНФИКА 0:0 (4:2 при дузпите)

При дузпите:
Лима (Бенфика) - бележи
Бака (Севиля) - бележи
Кардосо (Бенфика) - пропуска
Мбиа (Севиля) - бележи
Родриго (Бенфика) - пропуска
Коке (Севиля) - бележи
Луизао (Бенфика) - бележи
Гамейро (Севиля) - бележи

СЕВИЛЯ: Бето, Пареха, Фасио, Карисо, Коке, Морено, Мбиа, Ракитич, Витоло (101 - Диего), Рейес (74 - Марин - (104 - Гамейро), Бака

БЕНФИКА: Облак, Луизао, Гарай, Перейра, Сикейра (99 - Кардосо), Аморим, Гайтан (118 - Kaвалейро), Гомеш, Сюлеймани (25 - Алмейда), Лима, Родриго