Зенит и Севиля си врътнаха зрелищно 2:2 в Русия и с общ резултат 4:3 испанците продължават защитата на трофея си и се класираха на 1/2 финал за Лига Европа.

Гостите дръпнаха в резултата още в началото, когато от дузпа се разписа Карлос Бака (6 - дузпа). Домакините обаче се вдигнаха и успяха да стигнат до полъне обрат чрез голове на Рондон (48) и Хълк (72).

Срещата вървеше към продължения, но резервата Кевин Гамейро (85) вкара за Севиля и прати отбора си на полуфиналите.

Както е известно, Севиля е настоящ носител на трофея, докато Зенит го спечели през сезон 2007-2008 година.

Като цяло срещата предложи зрелищен футбол, много положения, четири гола и в крайна сметка Севиля е в следващата фаза на турнира.


Гостите от Севиля започнаха по-добре мача и можеха да вкарат още в 4-ата минута, когато Коке изпусна от чиста позиция. Две минути по-късно обяче испанците стигнаха до дузпа.

Нето събори Витоло в наказателното поле и Карлос Бака хладнокръвно опъна мрежата от бялата точка за 0:1. Домакините реагираха веднага и можеха да изравнят, но Хълк изпусна.

В 8-ата минута Витоло се откъсна от защитата на Зенит, но правилно бе отсъдена засада. Последваха силни минути за руснаците, което доведе до положение пред Олег Шатов, но той стреля до гредата.

В 15-ата минута Хълк напредна през центъра и стреля от упор, но в аут. С пропуск се отчете и Дани. Домакините изцяло владееха инициативата, но така и не успяваха да вкарат.

В 21-ата минута Рондон за момент се озова сам срещу Бето, но бе отсъдена засада. Пет минути по-късно Николас Ломбертс се извиси и стреля с глава, но топката мина над вратата на гостите.

След половин час игра се отвори шанс и пред испанците, но Евер Банега от дъгата на наказателното поле стреля в аут.

Последваха спокойни минути на "Петровски", в които Зенит владееше топката, но трудно достигаше до наистина чисти голови положения, тъй като гостите от Севиля много добре затваряха празните пространства пред вратата си.

Минута преди края на полувремето Карлос Бака се откъсна сам срещу  Юри Лодигин, след което го финтира и стреля към празната врата, но защитник на Зенит се хвърли самопожертвователно и изчисти от голлинията.

В ответната атака пък руснаците бяха най-близо до изравняването, но Дани натресе дясната греда зад Бето.

Второто полувреме започна с гол за Зенит. Олег Шатов асистира на Рондон и той направи 1:1, като при тази ситуация Бето сътвори уникална грешка на вратата на Севиля.

Това попадение нахъса още повече домакините и те се хвърлиха в масирани атаки, но последователно Игор Смолников и Хълк изпуснаха.

След игра Хълк развинти защитата на гостите и стреля по диагонала, но топката мина до гредата. Руснаците тотално доминираха през това второ полувреме и правеха каквото си поискат на терена.

Така се стигна до 72-ата минута, когато Хълк вкара уникален гол. Бразилецът стреля почти от тъчлинията, като прехвърли с "падащ лист" Бето, при което топката се чукна в горната греда и тупна зад голлинията на Севилия.

Невероятен гол на Хълк и груба поредна грешка на Бето, който носи вина и за първото попадение на руснаците. Пред вратата на испанците започна да ври и кипи, но се заредиха пропуски на Хълк, Рондон и Николас Ломбертс.

Попадението буквално "висеше" и то падна, но в мрежата на Зенит. В 85-ата минута при удна контра топката попадна в резервата Кевин Гамейро, който с отсечен диагонален шут направи 2:2 и класира отбора си на полуфиналите на Лига Европа.

Зенит - Севиля 2:2

Голмайстори:

0:1 Карлос Бака (6 - дузпа)
1:1 Рондон (48)
2:1 Хълк (72)
2:2 Кевин Гамейро (85)

Зенит: Юри Лодигин, Игор Смолников, Нето, Николас Ломбертс, Доменико Кришито, Хави Гарсия, Аксел Витсел, Хълк, Олег Шатов, Дани, Рондон

Севиля: Бето, Беноа Тремулинас, Даниел Карико, Николас Пареха, Коке, Стефан Мбиа, Гжегож Кричовяк, Витоло, Евер Банега, Алейкс Видал Пареу, Карлос Бака