За четвърти пореден път Левски отпадна още на старта на евроучастието си. Това стана факт, след като "сините" направиха 1:1 с Марибор на препълнения стадион "Георги Аспарухов". Така след равенството 0:0 в първия мач, българският тим беше елиминиран по правилото за гол на чужд терен.

Възпитаниците на Люпко Петрович отново се представиха превъзходно, но късметът определено не беше с тях. Те отриха резултата в 22-ата минута чрез Франсис Нар, а малко по-късно Боян Йоргачевич спаси дузпа. След почивката Левски изпусна няколко великолепни шанса да удвои преднината си и това изиграха лоша шега.

В 67-ата минута Табарес се поправи за пропуска си от бялата точка и вкара скъпоценния гол за словенците, който ги прати в третия квалификационен кръг на Лига Европа, където съперник ще е шотландският Абърдийн.

"Сините" обаче заслужават само аплодисменти за отличното си представяне срещу Марибор и двата мача определено носят оптимизъм на "Герена" за започващото след седмица вътрешно първенство.

Проследете развоя на мача по минути тук!


Гостите започнаха мача по-настъпателно и спечелиха фаул на удобна позиция в 5-ата минута. Хотич центрира остро от него, но Георги Костадинов се беше пласирал най-добре и изчисти. Левски отговори малко по-късно, когато Джереми де Ноойер с чудесен пас изведе Венцислав Христов, който засече от движение, но Ханданович беше заел добра позиция и улови.

Четвърт час игра след първия съдийски сигнал "сините" пропуснаха чудесна възможност да открият резултата. Франсис Нар центрира от корнер, Димитър Пиргов засече с глава, но ударът му беше блокиран. Топката обаче попадна във Венци Христов, който стреля със странична ножица, но малко над напречната греда.

Така се стигна до 22-ата минута, когато Нар хвърли в екстаз препълнените трибуни на "Герена". Крилото се възползва от елементарна грешка на Ходжич, отне му топката и навлезе в наказателното поле, където с удар в далечния ъгъл матира вратаря за 1:0! Голът отвори мача и секунди по-късно Венци Христов можеше да удвои преднината на столичани след удар по земя, който беше спасен от Ханданович.

После словенците натиснаха и в 25-ата минута Таварес отправи удар, който беше спасен от Боян Йоргачевич. Следващите минути на срещата едва не доведоха до инфаркт на сините фенове. Първо Христов създаде напрежение за гостите, след като се освободи и отправи шут по земя, който беше блокиран. В ответната атака вратарят на българите демонстрира великолепна класа. Таварес засече от непосредствена близост с глава, но Йоргачевич спаси, след което Новакович стреля и едва не счупи горната греда.

При атаката обаче Пиргов игра с високо вдигнат крак и главният съдия Михаел Тикгаард от Дания правилно отсъди дузпа за Марибор. Зад топката застана капитанът Таварес, който отправи мощен удар в центъра на вратата, но Йоргачевич изби и беше разцелуван от съотборниците си, докато трибуните скандираха името му с пълно гърло.

Четири минути преди края на полувремето вратарят на Левски отново обра овациите, след като Капка отправи истински снаряд от около 35 м, топката летеше точно под горната греда, но стражът изби с върха на пръстите си в корнер, след който защитата изчисти.

Пет минути след подновяването на играта Левски беше близо до втори гол. Роман Прохазка направи двойно подаване с Аниете, след което стреля с глава от вратарското поле, но Ханданович изби. Кълбото попадна в Костадинов, който без да се бави шутира, но милиметри го разделиха от целта.  След час игра домакините пропиляха нов шанс. Венци Христов намери Аниете, той остави за връхлитащия Нар, който стреля от движение, но мерникът му изневерява.

В 67-ата минута Марибор изравни при първата си опасна атака през второто полувреме. Току-що появилият се на терена Байде намери Новакович, той стреля с глава и Йоргачевич изби. Топката обаче стигна до Таварес, който се реваншира за изпусната дузпа и с удар по земя възстанови равенството.

В 74-ата минута Веселин Минев качи топката на главата на Христов, вратарят излезе неразчетено, но нападателят не  уцели вратата. Десетина минути преди края на мача Люпко Петрович хвърли всичко в атака, след като изкара от игра Костадинов за сметка на нападателя Бабатунде Адениджи.

До края на мача  изстрел на резервата Хеан Деса беше париран от Ханданович, а в 90-ата минута Левски поиска дузпа, но този път съдиите си затвориха очите и отсъдиха фаул в атака. До края не падна нов гол и Левски отпадна от Лига Европа с висока вдигната глава.

Левски – Марибор 1:1

Голмайстор:

1:0 Нар (22)
1:1 Таварес (67)

Левски: 29. Йоргачевич, 3. Пиргов, 5. А. Александров, 7. Нар, 8. Де Нойер, 10. Христов, 14. Минев, 15. Прохазка, 20. Аниете (86-Деса), 25. Ал. Александров, 70. Костадинов (70-Адениджи)

Марибор: 33. Ханданович, 2. Ходжич, 3. Янза, 4. Шулер, 5. Врховеч (54-Вършич),. Таварес, 10. Хотич (76-Мертел), 11. Новакович, 24. Кабха, 39. Бохар (67-Байде), 44. Шме

Стадион: "Георги Аспарухов", София
Съдия: Михаел Тикгаард (Дания)
Жълти картони: Сашо Александров, Костадинов (Левски); Капка, Хотич (Марибор)