Лион се класира за полуфиналите на Лига Европа след един от най-драматичните мачове в последните години. „Хлапетата“ загубиха с 1:2 гостуването си на Бешикташ, но при дузпите показаха по-здрави нерви и след 7:6 се класираха сред най-добрите четири отбора.

В Истанбул двата отбора изиграха невероятен мач, с безброй положения и пред двете врати. В герой за турците можеше да се превърне Талиска, който вкара два гола, а Александър Лаказет бе точен за французите. Пред вратарите на двата отбора обаче вреше и кипеше и въпреки това повече голове на паднаха. Така всичко трябваше да се реши при дузпите.

И Бешикташ, и Лион бяха безпогрешни при първите си 5 опита. Стигна се до 6:6, след което Душко Тошич изпусна, но и Кристоф Жале не улучи гредата. След това и другият централен защитник на домакините Матей Митрович не вкара, а капитанът на Лион Максим Гоналон вече нямаше как да сбърка. Така мечтата на Бешикташ за първи полуфинал в Европа угасна, а Лион ще се бори за трофея.

Подкрепяни от фанатизираната си публика домакините започнаха много надъхано и още във втората минута Дженк Тосун можеше да накаже разконцентрираната игра на гостите. Лион обаче показа, че няма да се даде без бой, когато малко след това с пропуск се отчете и голямата звезда на тима Александър Лаказет. В 14-та минута Лаказет и Толисо комбинираха успешно и халфът отправи опасен удар, който отново не попадна в целта.

Така се стигна до 27-та минута, когато Талиска „взриви“ трибуните. Бразилецът получи една топка на границата на наказателното поле, обърна се и с хубав удар по диагонала направи 1:0.

Отговорът на французите бе бърз. В 34-та минута Лаказет се измъкна от засадата след извеждащ пас на Максим Гоналон и с хубав прехвърлящ удар направи 1:1. Малко след това френският национал бе оставен отново сам срещу Фабри, стреля фалцово, но топката се отби от страничната греда, разходи се по голлинията, но не пожела да влезе зад нея.

Втората част започна отново с натиск на домакините и в началните минути Талиска пробва нервите на гостите с далечни удари. Бразилецът обаче не успя да настрои мерника си. В 56-та минута стражът на гостите Антони Лопес спаси страхотен удар на Тосун с глава.

Малко след това Талиска нямаше прошка. В 58-та минута бразилецът засече с глава центриране на Адриано отляво и реализира за 2:1. 

Радостта на домакините можеше да бъде секната малко по-късно, когато Лаказет пак се измъкна от защитата на Бешикташ. Нападателя обаче стреля точно в обсега на Фабри. Малко след това стражът на турците отрази още един опасен удар на французите, който рикошира и в крак на защитник пред него.

Последваха равностойни минути с пропуски и пред двете врати. В 85-та минута всичко можеше да приключи по щастлив начин за Бешикташ. Куарешма центрира отдясно, но топката описа изящна парабола и се удари в страничната греда. Кълбото дойде удобно на крака на Райън Бабел, който направи всичко възможно, за да не вкара на опразнената врата. В крайна сметка гол не падна. В 90-та минута пък Александър Лаказет отново остана сам срещу Фабри и отново стреля в гредата. Така мачът отиде в продължения.

Тама продълженията пред двете врати се редяха едно след друго. Нов гол обаче не падна и така полуфиналистът трябваше да бъде определен след дузпи.

Бешитакш – Лион 2:1

1:0 Талиска 27‘

1:1 Александър Лаказет 34‘

2:1 Талиска 58‘

ПРИ ДУЗПИТЕ

Райън Бабел 1:0

Набил Фекир 1:1

Дженк Тосун 2:1

Флорентен Толисо 2:2

Атиба Хътчинсън 3:2

Рашит Гезал 3:3

Али Арслан 4:3

Мачей Рибус 4:4

Талиска 5:4

Матийо Валбуена 5:5

Нечип Юисал 6:5

Муктар Диакаби 6:6

Душко Тошич – пропуск (Лопес хвана)

Кристоф Жале – пропуск (над гредата)

Матей Митрович – пропуск (Лопес хвана)

Максим Гоналон 6:7

Бешикташ: Фабри, Гьонул, Митрович, Тошич, Адриано (77 – Бек), Йозикуп (95 – Нечип), Хътчинсън, Куарешма (117 – Арслан), Бабел, Талиска, Тосун

Лион: Лопес, Жале, Нкулу, Диакаби, Морел (120 – Рибус), Тосар, Гоналон, Толисо, Валбуена, Корне (77 – Фекир), Лаказет (91- Гезал)