Ботев се класира за втория квалификационен кръг на Лига Европа с втора категорична победа. "Канарите" довършиха работата си с успех 1:0 в мача реванш срещу Партизани на стадион "Лазур" в Бургас.

Единственото попадение реализира Фелипе Бризола в средата на първото полувреме след красиво изпълнение с глава. Така с общ резултат 4:1 Ботев продължава в следващата фаза.   

Въпреки минималната победа командата на Николай Киров в нито един момент не даде шанс на албанците да се върнат в играта. Много силен мач направи звездата на тима Тодор Неделев, който се отличи с брилянтни пасове и удари, като нацели и напречната греда от фаул.

Едва в края грешка на пловдивчани можеше да коства гол във вратаря на Чворович, но сръбският страж се справи при единствената сериозна опасност пред своята врата.

По-късно тази вечер Ботев ще научи следващия си съперник. В 21:30 часа унгарският Вашаш приема Бейтар (Йерусалим), като първия двубой преди седмица завърши с инфарктна победа 4:3 за израелския отбор. Следващият двубой на Ботев във втория кръг на Лига Европа е идният четвъртък (13 юли), като пловдивчани са домакини на "Лазур".


Напълно според очакванията Ботев наложи своята игра и от самото начало пое контрола на мача. Въпреки че Партизани имаше нужда от цели три гола, най-малко за да вкара двубоя в продължения, просто нямаше класата за надиграване с българската команда.

Първите минути бяха за плеймейкъра на "канарите" Тодор Неделев, който бе в основата на всичко опасно пред албанската врата. В 5-ата минута осмицата на Ботев отправи чудесен фалцов удар от около 25 метра, но топката профуча на педя покрай дясната греда на Ходжа.

В 20-ата отново Неделев бе на косъм от гола, след като изпълни хубав пряк свободен удар. От дъгата на наказателното поле халфът на "канарите" завъртя топката над стената, но удари напречната греда. Секунди по-късно при продължението на атаката Неделев стреля от воле, но този път не намери вратата.

Само две минути по-късно Ботев проби коравата албанска защита. Балтанов центрира остро отдясно, а Фелипе Бризола с брилянтен плонж заби топката в мрежата на Ходжа - 1:0. Попадението съвсем прекърши гостите, които повече от половин час нямаха идея как да застрашат вратата на пловдивчани.

Едва към края на полувремето две половинчати ситуации повдигнаха напрежението пред Чворивич. Прогни на два пъти игра с глава, но първия случай стреля встрани от вратата, при втория право в ръцете на сръбския страж на Ботев. Като цяло през първата част "канарите" не остава съмнения, че са по-добрият отбор на терена и просто трябваше да доиграят мача със спокойствие и самочувствие.

След почивката Партизани не даде никакви признаци на устрем, най-малко да не загуби двубоя.  Ботев, макар и с по-спокойно темпо, продължи да владее инициативата. В 55-ата минута Силна атака на Ботев завърши с воле на Косоко. Вратарят на гостите Ходжа не се намеси добре и аха да изпусне топката, но миг след това я улови.

Последваха два опасни удар извън наказателното поле на Крум Стоянов и Фелипе Бризола, но и двамата не успяха да намерят целта. В последните 20 минути пловдивчани май решиха да пестят сили и все по-рядко поглеждаха към вратата на гостите.

В 79-ата минута пък дойде единственото чисто положение за Партизани. Грешка на Неделев в половината на Ботев позволи Мазрекай да излезе сам срещу Чворович, но вратарят спаси удар по земя на албанеца и запази преднината на своя тим.

Малко след това пък гаф направи и Косоко, от който тръгна бърза контра на албанците. Сукай се измъкна от българската защита и шутира мощно отляво по диагонала, топката обаче профуча далеч от целта. Все пак Ботев не допусна късно изравняване и продължава напред в Лига Европа с общ резултат 4:1.

Ботев Пловдив - Партизани 1:0

1:0 Бризола 22

Ботев: 99. Чворович, 2. Панов, 4. Генев, 7. Бризола, 8. Неделев, 11. Тасев, 14. Яя Меледже, 17. Балтанов, 20. Косоко, 23. Минев, 70. Димов

Партизани: 12. Ходжа, 5. Красня, 7. Фили, 10. Бата, 15. Котобели, 19. Траши, 22. Ибрахими, 31. Фейзулаху, 36. Атанда, 77. Прогни, 88. Вила

Стадион: "Лазур"
Съдия: Алпер Улусой (Турция)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=3f4c4bbaef" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>