Левски загуби с 0:1 гостуването си на Хайдук Сплит в първи мач от втория квалификационен кръг на Лига Европа.

Галерия


Единственият гол на стадион "Хърватски рицари" в Дугополие реализира Марко Футач в 24-ата минута от дузпа. Тя беше отсъдена за нарушение на Димитър Пиргов срещу Савас Генцоглу и не подлежеше на никакво съмнение. Дебют за "сините" след почивката направи и Жорди Гомес, но и той не внесе нужната идея в предни позиции.

Като цяло българите се представиха много ялово в атака, но въпреки това запазиха шансове за реванша след седмица. Той обаче ще се играе пред празни трибуни заради наказание, наложено то УЕФА.


Мачът в Дугополие започна с първоначално разузнаване от страна на двата отбора и интересните положения липсваха. Левски създаде две нелоши атаки по левия фланг, при които Иван Горанов и Антонио Вутов центрираха успоредно на голлинията, но там нямаше кой да засече топката. Между двете подавания Никола Влашич отправи първия точен изстрел в срещата. Той се пребори с Горанов в наказателното поле след хубаво обръщане и насочи топката към далечния ъгъл, но покрай целта.

В следващите минути играта се накъса и единствено Вутов от състава на "сините" демонстрираше по-голяма креативност, която не доведе до резултат. Така се стигна до 23-ата минута, когато Хайдук организира чудесна контра с няколко подавания. Тя завърши с пас с петичка на Фран Тудор към Салас Генцоглу, който беше спънат от Димитър Пиргов. Главният съдия от Швеция Мохамед Ал-Хаким без да се замисля отсъди дузпа.

Зад топката застана Марко Футач и ударът му нямаше как да бъде спасен от Божидар Митрев – 1:0 за "господарите на морето". След гола Левски се опита да натисне, но дългите подавания към Жуниор Мапуку не бяха сполучливи, след като в три от случите той се оказваше в положение на засада. До края на полувремето не се случи нищо интересно, а за първите 45 минути българският отбор не отправи нито един изстрел към противниковата врата. Хърватите пък имаха четири удара, един от които точен – голът от дузпа.

Втората част започна с натиск на Хайдук и в 52-ата минута голмайсторът Футач беше изведен зад гърба на Пиргов и стреля веднага. Митрев обаче излезе навреме, скъси ъгъла и успя да спаси. По-късно домакините стигнаха до опасен фаул, след който Митрев изби шута на Влашич, а Йосип Радошевич не успя да направи добра добавка. Левски отговори с контра, при която отправи първия си точен изстрел в мача. Той беше дело на Франсис Нар, но Данте Стипица плонжира и улови сигурно.

След час игра домакините организираха нова добра контра, при която Анте Ерцег беше  изведен по фланга, проби през центъра и отправи изненадващ изстрел, който Митрев спаси с една ръка. В 67-ата минута Николай Митов взе мерки и изкара безидейния Мапуку за сметка на Серджиу Буш. Секунди по-късно на терена се появи и звездното попълнение Жорди Гомес на мястото на Вутов. Така Левски заигра с нов нападателен тандем и това за малко да доведе до изравняване в 78-ата минута. Тогава Буш пропусна за непокрития Васил Панайотов, който засече с глава, но в аут.

120 секунди по-късно Влашич мина като на парад през половината отбор на "сините", навлезе в наказателното поле и потърси далечния ъгъл. За радост на Левски и неговият мерник изневери. До края не падна нов гол и Хайдук спечели мача с 1:0.

 

Хайдук - Левски 1:0

Голмайстор: 1:0 Футач (24-д)

Хайдук: 1. Стипица, 3. Лопез, 5. Хамза, 8. Влашич (86-Пешич), 9. Футакш, 14. Радошевич, 23. Нижич, 27. Мемола, 32. Тудор, 50. Ерцег (89-Оханджа), 90. Генцоглу (66-Кожул)
Треньор: Жоан Карийо

Левски: 21. Митрев, 3. Пиргов, 4. Горанов, 7. Нар, 8. Вутов (69-Гомес), 10. Мапуку (67-Буш), 15. Прохазка, 19. Цветкович, 28. Яблонски, 30. Рошу, 71. Панайотов (83-Адениджи)
Треньор: Николай Митов

Дугополие, "Хърватски рицари"
Съдия: Мохамед Ал-Хаким (Швеция)
Жълти картони: Ерцег, Нижич, Хамза, Мемелов (Хайдук); Яблонски, Горанов, Панайотов, Цветкович, Вутов (Левски)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=d766d86271" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>