Европейската приказка за Ботев Пловдив приключи, след като "канарчетата" паднаха с 0:2 от Маритимо и така напуснаха Лига Европа.

Както е известно, първата среща в България завърши 0:0. Головете за португалците забиха Родриго Пиньо (33 - дузпа) и Рикардо Валенте (49).

Така Ботев не успа да запише клубен рекорд и завърши с шест поредни мача в Европа. Пловдивчани отпаднаха от Лига Европа, но заслужават само суперлативи за представянето си.

Трябва да се отбележи, че срещата пропусна звездата на Ботев Тодор Неделев. Той лекува контузия. Омар Косоко пък изигра можи би последния си двубой за пловдивчани, като най-вероятно той ще бъде продаден в чужбина.


Maritimo - Botev PD 2:0 by bukakkeland123


Ботев започна страхотно мача и дори можеше да вкара в третата минута, когато Косоко стреля от дъгата на наказателното поле, но топката мина до гредата.

Това положение стресна домакините и те успяха да изнесат топката в предни позиции. Малко по-късно се получи леко меле в пеналта на Ботев, но Чворович предвидливо излезе и улови.

В 15-ата минута Маритимо стигна до отличен шанс. Тогава Шен напредна отдясно и пусна прострелно центриране към Валенте, който от точката на дузпата се размина с топката и не успя да нанесе голов удар.

Последваха спокойни минути, в които действията се развиваха основно в средата на терена, без каквито и да било голови положения. В 25 минута Ботев изпусна страхотен шанс.

Косоко намери Панов, който навлезе в наказателното поле на Маритимо, след което стреля, но Шарлис спаси. Три минути по-късно удар на Лъчо Балтанов мина над вратата.

Така се стигна до 33-ата минута, когато главният съдия Сърджан Йованович отсъди спорна дузпа. Тогава Мартинш центрира от фаул в наказателното поле на Ботев, където Пламен Димов изблъска по безумен начин с ръце в гърба Родриго Пиньо, който падна и съдията свири дузпа за домакините.

Зад топката застана Пиньо, който без проблеми простреля Чворович за 1:0. До края на полувремето пропуск за Маритимо направи Шен.

Втората част започна с нов гол за домакините. В 49-ата минута Беса открадна една топка от Панов и пусна към Валенте, който преодоля Чворович за 2:0.

Това попадение тотално развали настроението на българите, които в тези минути трудно връзваха играта. След час игра Ботев стигна до положение, но Йордан Минев стреля неточно.

Малко по-късно Косоко намери Бризола, който стреля, но Шарлис спаси. Последваха спокойни минути, в които домакините разиграваха в средата на терена.

Към края Ботев се опита да изнесе играта в по-предни позиции и да притисне Маритимо, но португалците много правилно пресираха още в средата на терена и не даваха много шансове на пловдивчани.

Българите не успяха да стигнат до нещо сериозно пред вратата на домакините и така отпаднаха от Лига Европа, но заслужават само суперлативи за представянето си в Европа този сезон.

МАРИТИМО - БОТЕВ ПЛОВДИВ 2:0 

Голмайстори:
1:0 Родриго Пиньо (35)
2:0 Рикардо Валенте (49)

МАРИТИМО: 94. Шарлис, 4. Пабло Сантош, 5. Зайнайдин Жуниор, 6. Ердем Шен, 9. Родриго Пиньо, 11. Ебер Беса, 12. Едгар Коща, 14. Луиш Мартинс, 21. Жоао Гамбоа, 23. Бебето, 33. Рикардо Валенте

БОТЕВ ПЛОВДИВ: 99. Иван Чворович, 2. Цветомир Панов, 4. Виктор Генев, 70. Пламен Димов, 23. Йордан Минев, 14. Яя Меледже, 17. Лъчезар Балтанов, 10. Серкан Юсеин, 25. Крум Стоянов, 20. Омар Косоко, 9. Фернандо Виана