Себастиан Фетел спечели за първи път в кариерата си Гран При на Канада, след като не остави никакви шансове на съперниците си на пистата Жил Вилньов.

Световният шампион бе безапелационен от първата до последната обиколка и финишира с 15 секунди аванс пред втория Фернандо Алонсо.

Испанецът също направи добро състезание, след като потегли от 6-та позиция, но последователно си проправи път към челото, изпреварвайки към края на състезанието Люис Хамилтън.

Също добро състезание направи Фелипе Маса, който тръгна 16-ти, но успя да завърши на 8-мо място, като изпревари Кими Райконен в последната обиколка.



За разлика от вчерашното дъждовно време, днес над пистата грееше слънце и трасето бе идеално сухо. Така на старта нямаше проблеми.

Фетел и Хамилтън запазиха позициите си, но Валтери Ботас потегли лошо и бе изпреварен на първия завой от Уебър и Росберг. Преди края на първата обиколка пък и Алонсо го изпревари.

Уилямсът на финландецът не стоеше добре на сухата писта и зад него се получи върволица от коли. Едва в 6-та обиколка Жан-Ерик Верн успя да го изпревари за 6-то място. Почти веднага след това същото опита да направи и Адриан Сутил, но се завъртя на пистата и изостана на 13-то място. За щастие никой не се натресе в колата му.

Отпред лидерът Фетел наложи сериозно темпо и дръпна с 5 секунди пред Хамилтън още до 7-та обиколка. Той от своя страна пък бе на три секунди пред Росберг, който бе следван плътно от Уебър и Алонсо.

Фелипе Маса бе спечелил няколко места на старта, а впоследствие изпревари Малдонадо и Серхио Перес, след което започна яростни атаки срещу Кими Райконен за 9-то място. Финландецът обаче

Фетел увеличаваше разликата, но за малко сам да си усложни нещата, докосвайки леко със задницата си предпазната стена. Това обаче бе се оказа фатално и той продължи без видими последствия.

Първи от лидерите в бокса влезе Марк Уебър в 14-та обиколка. Последва Росберг в 15-та обиколка, а Фетел и Алонсо влязоха в 16-та. Люис Хамилтън влезе в 18-та обиколка.

Така след спирането на лидерите Фетел продължи да води с 10 секунди пред Хамилтън, Росберг пък бе на 15 секунди зад лидера, следван отново плътно от Уебър и Алонсо.

Както обикновено, Райконен влезе доста по-късно - в 23-та обиколка. Точно в този момент от бокса му съобщиха, че трябва да пести гориво, а за капак единият механик се забави с поставянето на задна лява гума и това костваше още 2-3 секунди на финландеца.

Маса продължаваше да е в центъра на събитията и изпревари Валтери Ботас, след което се залепи зад Адриан Сутил. Двамата лесно изпревариха Бътън, който още не бе сменил гумите си и бе с доста бавно темпо.

Отпред Уебър и Алонсо започнаха да притискат Росберг и в 31-та обиколка и двамата го изпревариха в рамките на само два завоя. Почти веднага след това пилотът на Мерцедес пръв от лидерите влезе за втора смяна на гуми. От бокса му потвърдиха, че това ще е последната му смяна на гуми и трябва да ги пази, за да издържи 38-те обиколки до края.

Уебър и Алонсо започнаха да стопяват леко преднината на Хамилтън. В 42-та обиколка испанецът атакува Уебър и го изпревари за 3-то място. Пет обиколки по-късно австралиецът направи второто си спиране в бокса, връщайки се на пистата отново на 4-та позиция, на десет секунди пред Росберг. Обиколка по-късно и Алонсо смени гуми, връщайки се на 6 секунди пред Уебър.

В 49-та обиколка в бокса влезе Хамилтън, а в 50-та Фетел. След връщането си на пистата англичанинът запази разликата от 6 секунди пред Алонсо, докато Фетел имаше 18 секунди аванс. Германецът мина на пряко през първия шикан, което му коства 4 секунди от аванса, но той продължи без проблеми.

Постепенно Алонсо вдигна темпото и на няколко пъти записа най-бързи обиколки, което доста бързо започна да топи преднината на Хамилтън.

В 57-та от общо 70-обиколки последен в бокса влезе Пол ди Реста, демонстрирайки впечатляващи способности да пази гумите. Тази стратегия му помогна да запази 7-то място, точно пред Сутил. Обиколка по-късно пък  изненадващо Нико Росберг влезе за трети  път в бокса, но запази 5-то си място.

Сутил пък получи наказание да мине през бокса, заради пренебрегване на сини знамена. Това помогна на Райконен и Маса да се  изкачат съответно до 8-мо и 9-то място.

В 62-та обиколка Алонсо настигна Хамилтън и започна да го атакува. Испанецът нямаше нужда от много време и още в следващата обиколка успя да изпревари пилота на Мерцедес.

Другият пилот на Ферари Фелипе Маса също бе замесен в борба за позиция, притискайки Кими Райконен за 8-то място. И точно в последната обиколка на състезанието той успя да изпревари финландеца.




Гран При на Канада:
       

Пилот: Отбор: Време:
1. Себастиан Фетел Ред Бул 1ч.32:09.143
2. Фернандо Алонсо Ферари + 14.408
3. Люис Хамилтън Мерцедес + 15.942
4. Марк Уебър Ред Бул + 25.731
5. Нико Росберг Мерцедес + 1:09.725
6. Жан-Ерик Верн Торо Росо + 1 об.
7. Пол ди Реста Форс Индия + 1 об.
8. Фелипе Маса Ферари + 1 об.
9. Кими Райконен Лотус + 1 об.
10. Адриан Сутил Форс Индия + 1 об.
11. Серхио Перес Макларън + 1 об.
12. Дженсън Бътън Макларън + 1 об.
13. Роман Грожан Лотус + 1 об.
14. Валтери Ботас Уилямс + 1 об.
15. Даниел Рикардо Торо Росо + 2 об.
16. Пастор Малдонадо Уилямс + 2 об.
17. Жулс Бианки Марусиа + 2 об.
18. Чарлс Пик Катерам + 2 об.
19. Макс Чилтън Марусиа + 3 об.
20. Естебан Гутиерес Заубер + 7 об.
       
  Най-бърза обиколка: Уебър: 1:16.182
       

Отпаднали:

  Нико Хулкенберг Заубер 46
  Гидо ван дер Гарде Катерам 44
       
       

Класиране пилоти:
1. Себастиан Фетел 132  
2. Фернандо Алонсо 96  
3. Кими Райконен 88  
4. Люис Хамилтън 77  
5. Марк Уебър 69  
6. Нико Росберг 57  
7. Фелипе Маса 49  
8. Пол ди Реста 34  
9. Роман Грожан 26  
10. Дженсън Бътън 25  
11. Адриан Сутил 17  
12. Жан-Ерик Верн 13  
13. Серхио Перес 12  
14. Даниел Рикардо 7  
15. Нико Хулкенберг 5  
       

Класиране отбори:
1. Ред Бул 201  
2. Ферари 145  
3. Мерцедес 134  
4. Лотус 114  
5. Форс Индия 51  
6. Макларън 37  
7. Торо Росо 20  
8. Заубер 5