Вредна ли беше доминацията на Себастиан Фетел за Формула 1 и беше ли скучен този сезон поради тази причина? Това сякаш е основният въпрос, който вълнува феновете и специалистите след безапелационния начин, по който германецът спечели четвъртата си поредна титла.

И наистина, Фетел не остави никакви шансове на съперниците си. След някои известни затруднения в началото на годината, след лятната почивка той наложи тотална хегемония и много рядко имаше дори и минимални опити за съпротива от съперниците му. Включително и от съотборника му Марк Уебър, който разполага с поне приблизително еднаква кола.

Фетел спечели 9 поредни победи до края на сезона и общо 13 през сезона, с което изравни двата рекорда на Михаел Шумахер за най-много победи през един сезон и най-много поредни победи.

Липсата на всякаква интрига в състезанията доведе до доста необичайната реакция от феновете, които освиркаха Фетел при награждаването му след победите на Монца и в Сингапур.  Самият той приписа това най-вече на феновете на Ферари, което е разбираемо. Факт е обаче, че и неутралните привърженици губят интерес към състезанията, тъй като знаят, че няма да има борба.

В резултат на това, след края на сезона от ФИА предприеха изключително спорното решение да променят правилата и от сезон 2014-та година да се дават двойно точки в последното състезание. Бърни Екълстън обясни, че до тази мярка се е стигнало след натиск от телевизиите, които искат да има интрига и висок зрителски интерес до последното състезание.

Тази промяна в точкуването практически бе поредното нещо, с което Фетел се нареди до своя предшественик Михаел Шумахер. Заради тоталната хегемония на Пилето през 2002-ра година, когато той спечели титлата 6 кръга преди края, ФИА промени точковата система за следващия сезон.

И именно в сравнението с Шумахер се крие отговора на въпроса дали доминацията на Фетел е добра или лоша за Формула 1. Когато Шуми мачкаше в своя апогей, наистина имаше известни периоди в края на сезона, в които състезанията бяха до голяма степен лишени от тръпка. Но именно тази доминация направи Шумахер това, което е - най-емблематичното лице във Формула 1 от времето на Сена насам.

Целият свят знаеше и все още знае кой е Шумахер. Неслучайно при завръщането му във Формула 1 през 2010-та година интересът към спорта се увеличи многократно, въпреки че вече Шуми далеч не бе толкова успешен.

Промяната на правилата и смяната на силите между отборите през 2005-та година доведе до това германецът вече да не е толкова доминиращ и имаше далеч по-голяма интрига за титлата. И интересът към спорта бе много по-голям, тъй като Формула 1 имаше своето лице. И това направи двете поредни титли на Алонсо да значат повече, именно защото бяха спечелени в битка не с друг, а с великия Шумахер.

В годините след това имаше доста оспорвани сезони, но никой не можа да се доближи до популярността на Шумахер. Може би единствено Алонсо бе близо до това и както бе посочено по-горе, до голяма степен благодарение на дуелите именно с Шумахер.

Сега Себастиан Фетел е на път да мине по същия път. В момента той не получава нужното признание от масовия фен. За това е нужно време, тъй като хората не могат веднага да асимилират, че един германски младок е сред най-великите пилоти във Формула 1. За това разбира се пречи и фактът, че всичките си успехи Фетел спечели с Ред Бул. Критиците на шампиона изтъкват, че всъщност величието е на Ейдриън Нюи, а не толкова на Фетел. Но какво да кажем за доминацията му над Марк Уебър, който е изключително добър пилот. Самият Шумахер призна, че е шокиран от превъзходството на Фетел над Уебър.

Всъщност, именно в битките със съотборника си Фетел направи каквото зависи от него, за да не са скучни състезанията. Когато той се противопостави на отборните нареждания да не атакува Уебър в Гран При на Малайзия, Фетел даде на феновете точно това, което те искат - битка на пистата, а не тактики и схеми, които облагодетелстват отбора, но не и феновете.

Разбира се, за да получи пълно признание, Фетел трябва да докаже, че може да печели и с друг отбор, различен от Ред Бул. И макар самият той да заяви, че няма нужда да го прави, може би съдбата ще го принуди в следващите години и тогава ще се види на какво е способен той. Така или иначе, етикетът "Четирикратен световен шампион" ще му остане завинаги. И той постепенно може да превърне Фетел в новото лице на Формула 1. Лицето, от което този спорт има нужда.

Затова в дългосрочна перспектива тази доминация на Фетел има много по-голяма полза, от колкото вреда за Формула 1. И от ФИА по-добре да осъзнаят това и да го използват, вместо да търсят начини да се противопоставят. Защото промяната на правилата, особено толкова скандална като тази с точките, само обърква феновете. И по-скоро може да омаловажи авторитета на следващия световен шампион, който да спечели титлата благодарение не на заслужена доминация през сезона, а на изкуствените точки от последното състезание.


Филип Георгиев, Gol.bg