Световният шампион за 2009-а година във Формула 1 Дженсън Бътън, загуби баща си, който е починал вчера. 

Джон Бътън бе на 70 години, а според непотвърдена информация, причината за смъртта е инфаркт. Трагедията се е случила в къщата на Бътън в южна Франция. 

„С огромна тъга и съжаление съобщаваме, че Джон Бътън почина. Неговите деца Дженсън, Наташа, Саманта и Таня, както и останалите членове на семейството са опустошени и молят за уважение в този труден период за тях” се казва в официално съобщение. 

Страстта на Джон Бътън към моторните спортове не го напусна през целия му живот. През 70-те години на миналия век той е част от британските серии по раликрос, като става вицешампион през 1976. 

През последните 15 години той бе неизменно до сина си и се превърна в обичайна гледка в падока на отбора, за който кара Дженсън. Бътън-старши е пропуснал само едно състезание на първенеца на света за 2009-а. 

„По време на кариерата си във Формула 1 съм виждал много бащи на пилоти, но Джон може би бе най-отдаден от всички. Той винаги бе до Дженсън. Той ще липсва на всички в Макларън и Формула 1” заяви шефът на отбора от Уокинг Мартин Уитмарш.