Нико Росберг с Мерцедес спечели първото състезание от сезона във Формула 1 за Гран При на Австралия на пистата в Мелбърн.

Германецът имаше пълна доминация от началото до края и не остави никакви шансове на преследвачите си. Единственият пилот, който можеше да спори с него бе съотборникът му Люис Хамилтън. Той обаче получи проблем с двигателя в самото начало и отпадна. Световният шампион Себастиан Фетел също имаше лош ден и отпадна.

Съотборникът му в Ред Бул Даниел Рикардо обаче направи впечатляващо състезание и се пребори за второто място. Също толкова силно се представи дебютантът във Формула 1 Кевин Магнусен. Пилотът на Макларън се пребори за 3-то място, изпреварвайки съотборника си Дженсън Бътън.

Фернандо Алонсо направи поредното си контролирано състезание и извлече максимума от колата, завършвайки на 5-то място. Съотборникът му във Ферари Кими Райконен бе доста по-неубедителен и остана 8-ми.


На старта Нико Росберг потегли перфектно и от трето място се изстреля първи. Люис Хамилтън пък тръгна лошо и на първия завой бе изпреварен също от Даниел Рикардо.  Отзад добър старт направи Нико Хулкенберг, който от 7-ми се изстреля пети пред Фернандо Алонсо.

Хамилтън явно имаше проблеми, защото бе изпреварен прекалено лесно от Кевин Магнусен за третото място. Във втората обиколка от бокса му съобщиха по радиото, че трябва да се оттегли, за да спести двигателя. След това му разрешиха да остане с ниска скорост, но в 4-та обиколка той окончателно се отказа и се прибра в бокса.

Междувременно Райконен си бе проправил място напред и след като изпревари Жан-Ерик Верн, се залепи зад съотборника си Алонсо на 6-то място.

Себастиан Фетел бе тръгнал много лошо, тъй като още на старта бе попаднал в трафик. Той се движее на 16-та позиция, но в 5-та обиколка получи проблеми и подобно на Хамилтън се прибра в бокса и отпадна.

В този момент най-бързият пилот на пистата бе Валтери Ботас. Той изпревари първо Верн, а след това дори и Кими Райконен. Пилотът на Уилямс продължаваше да е най-бързият на пистата, но в 10-та обиколка допусна грешка и се удари леко в стената. Това доведе до спукване на задна дясна гума и така той трябваше да се прибере до бокса за смяна.

На пистата излезе кола за сигурност и от това се възползваха всички пилоти, които влязоха в бокса за смяна на гуми. Най-бързо се ориентира Дженсън Бътън, който благодарение на това изпревари Райконен и Верн. Така той бе на 6-то място зад Алонсо. Ботас пък също спечели от колата за сигурност и излезе на 12-то място. След това бързо изпревари Малдонадо за 11-та позиция.

В следващите обиколки екшънът на пистата намаля и пилотите започнаха да внимават повече за износването на гумите си. Отпред постепенно Росберг дръпна с 14 секунди пред Рикардо. Третият Магнусен бе на 7 секунди, Хулкеберг на още седем, а Алонсо бе плътно зад него.

В 33-та обиколка в бокса влязоха Бътън, Хулкенберг и Верн. Интересното бе, че в бокса се отчупи върха на носа на болида на Бътън.

Райконен остана на пистата, но се затрудняваше сериозно с болида и лека негова грешка позволи на Ботас да го изпревари. Междувременно в бокса влезе Фернандо Алонсо и благодаерние на двете обиколки повече, които направи на пистата, успя да се върне пред Хулкенберг. Пилотът на Форс Индия опита да го атакува, но испанецът запази позицията си. Бътън обаче се оказа печеливш от по-ранното си спиране и се оказа на 4-та позиция, малко пред Алонсо.

Така след последните спирания в бокса лидер с уверена преднина бе Нико Росберг пред Рикардо, Магнусен, Бътън, Алонсо, Хулкенберг, Верн, Ботас, Райконен и Квият.

Малка грешка на Верн позволи на Ботас да го изпревари. Отпред пък Рикардо имаше проблем и задържаше зад себе си Магнусен. Датчанинът пък получи нареждане да пази гумите си, тъй като може да бъде притиснат от съотборника си Бътън.

Няколко обиколки преди края Ботас атакува и изпревари Хулкенберг за 6-то място. Малко след него това направи и Райконен.

 

  Пилот: Отбор:  
1 Нико Росберг Мерцедес  
2 Даниел Рикардо Ред Бул +24.5
3 Кевин Магнусен Макларън +26.7
4 Дженсън Бътън Макларън +30.0
5 Фернандо Алонсо Ферари +35.2
6 Валтери Ботас Уилямс +47.6
7 Нико Хулкенберг Форс Индия +50.7
8 Кими Райконен Ферари +57.6
9 Жан-Ерик Верн Торо Росо +60.4
10 Данил Квият Торо Росо +63.5
11 Серхио Перес Форс Индия +85.9
12 Адриан Сутил Заубер +1 об.
13 Естебан Гутиерес Заубер +1 об.
14 Макс Чилтън Марусиа +2 об.
       
  Отпаднали:    
  Жулс Бианки Марусиа +8 об.
  Роман Грожан Лотус +14 об.
  Пастор Малдонадо Лотус +28 об.
  Маркус Ериксон Катерам +30 об.
  Себастиан Фетел Ред Бул +54 об.
  Люис Хамилтън Мерцедес +55 об.
  Фелипе Маса Уилямс  
  Камуи Кобаяши Катерам  
       
  Най-бърза обиколка: Росберг, 1:32.478