Нико Росберг и Мерцедес бяха заподозрени в конспирация, според която германецът умишлено е отстъпил победата на съотборника си Люис Хамилтън в Гран При на Италия.

Англичанинът спечели състезанието на пистата Монца, след като потегли лошо и до средата на състезанието бе зад Росберг. Тогава обаче последният излезе от пистата и това подари лидерската позиция на Хамилтън.

Интересното бе, че по-рано в състезанието Росберг по същия начин прекоси шикана след старт-финалната права. Според теориите това е направено нарочно, за да намали подозренията при втората маневра, при която Хамилтън взе първото място.

Причината за действията на Росберг е вътрешното наказание от Мерцедес за катастрофата с Хамилтън в Гран При на Белгия на пистата Спа. Естествено, самият Росберг отрече такова нещо.

"Няма нещо, която трябва да връщам. Грешки се случвт и така стоят нещата. Аз се извиних и продължаваме напред", коментира Росберг.

"Няма такова нещо сега да започнем да си сменяме позициите. Така че няма причина да направя нещо такова нарочно".

Шефът на Мерцедес Тото Волф също категорично отхвърли обвиненията в умишлена смяна на местата.

"Казах и на Еди Джордан, че само параноичен мозък може да измисли подобна идея. Имаше много напрежение върху Нико, защото Люис беше много бърз вчера и това можеше да се види и в състезанието".

"Ако Росберг не бе пропуснал шикана, това щеше да увреди гумите си и можеше да се наложи още едно влизане в бокса".

По време на състезанието камерите показаха Волф да се усмихва непосредствено след изпреварването на Хамилтън. Австрийският началник обаче се оправда, че е имало монтаж.

"Усмихнах се когато Хамилтън приближаваше Росберг и имах усещането "хайде пак същото нещо", в очакване на искри. Този запис беше показан после на живо след изпреварването".

Интересното обаче бе, че преди това, непосредствено след състезанието Волф даде друга версия на усмивката си:

"Трябва да свикна с това, че "Биг Брадър те гледа", защото независимо дали се усмихвам или изглеждам ядосан - това се анализира. Нямаше някаква специална мисъл зад усмивката".