Люис Хамилтън е новият световен шампион във Формула 1. Англичанинът триумфира в последното състезание от сезона за Гран При на Абу Даби и спечели титлата.

Така той стана за втори път световен шампион след 2008 година, когато грабна драматично титлата в последната обиколка пред Фелипе Маса.

Днес Хамилтън изпревари съотборника си в Мерцедес Нико Росберг, който бе връхлетян от механични проблеми. Германецът имаше нужда да спечели състезанието и да се надява Хамилтън да остане поне 3-ти.

Преди състезанието Росберг заяви, че се надява напрежението да доведе до грешка на Хамилтън. Състезанието обаче се разви изцяло в полза на англичанина. Росберг получи проблеми в двигателя в средата на състезанието и това позволи на Хамилтън да кара спокойно, пазейки както двигателя, така и себе си от грешки.

Страхотно състезание направи Фелипе Маса, който през цялото време бе плътно зад пилотите на Мерцедес, а към края притисна сериозно Хамилтън, но не можа да го изпревари. Трети на подиума се качи съотборника му в Уилямс Валтери Ботас.

Даниел Рикардо завърши 4-ти пред Дженсън Бътън, Нико Хулкенберг, Серхио Перес и Себастиан Фетел.



На старта Хамилтън направо се изстреля и дръпна с почти 100 метра аванс още преди първия завой. Зад него втори бе Росберг, а Фелипе Маса също успя да изпревари съотборника си и да излезе на трето място. Ботас направи ужасен старт и от 3-та позиция изостана чак до 8-мо място. Четвърти бе Бътън пред Райконен, Алонсо и Квият.

Отпред двата мерцедеса се движеха залепени един зад друг, а Фелипе Маса изостана съвсем малко зад тях. В 5-та обиколка Фернандо Алонсо изпревари съотборника си Кими Райконен, след което веднага влезе в бокса. Ботас също изпревари финландеца, а след това рано в бокса влязоха още Бътън, Квият и Райконен.

От лидерите пръв в бокса влезе Хамилтън в 11-та обиколка, а обиколка по-късно това направи Росберг. Фелипе Маса влезе в 14-та обиколка и се върна отново на 3-то място.

След първите спирания в бокса авансът на Хамилтън пред Росберг бе около 2.5 секунди. Нико Хулкенберг бе дръпнал до 4-то място заради късното си влизане в бокса, но получи наказание от 5 секунди заради контакт с Кевин Магнусен.

От бокса на Мерцедес съобщиха на Росберг, че той ще влезе по-късно от Хамилтън и затова трябва просто да поддържа приемлива дистанция до него. Постепенно обаче той започна да губи темпо от англичанина и от бокса му съобщиха, че има проблем с една от системите на двигателя.

Разликата започна да се увеличава драстично, а след това Росберг бе застигнат отзад от Фелипе Маса и изпреварен без проблем в 27-та обиколка.

В средата на колоната имаше много интересна борба между Дженсън Бътън и Фернандо Алонсо. Англичанинът влезе в бокса и излезе точно пред  Алонсо. Той устоя на първата атака на испанеца, но след това влезе широко в следващия завой и бе изпреварен. Две обиколки по-късно обаче Бътън си върна позицията.

Отпреди Хамилтън бе намалил оборотите като презастраховка и Маса намали преднината му на около 10 секунди. Ботас от своя страна постепенно застигна Росберг.

В 31-та обиколка Хамилтън влезе в бокса и излезе точно зад Росберг. Разликата в скоростта обаче бе прекалено голяма и дори не се стигна до напрежение при изпреварването на англичанина срещу германеца. В 33-та обиколка и Ботас изпревари Росберг, който информира инженера си да го задържи в топ 6. Причината бе, че при отпадане на Хамилтън, Росберг имаше нужда да се класира до 5-то  място, за да бъде шампион.

В 35-та обиколка Росберг направи второто си спиране и се върна на пистата на 7-мо място зад Хулкенберг. Валтери Ботас спря за втори път и се върна на пистата на 4-то място зад Даниел Рикардо, който още не бе спирал втори път.

Росберг попита по радиото какви са шансовете му да влезе в топ 6, но от радиото му отговориха, че не са добри. Малко след това той бе изпреварен и от Фетел и изостана до 8-мо място.

Отпред Хамилтън заяви на отбора му, че няма нужда да променят настройките му и вдигна оборотите. Той намали аванса на Маса и така след спирането на бразилеца в 44-та обиколка, Хамилтън излезе на първо място с 10 секунди преднина.

Така редът бе Хамилтън пред Маса, Рикардо на 13 секунди зад бразилеца, Ботас, Фетел, Бътън и Росберг.

В 47-та обиколка за втора смяна влезе Фетел, а  след това и Рикардо.  Австралиецът излезе 4-ти, а германецът 10-ти. Фетел обаче изпревари последователно Алонсо и Росберг за 8-то място.

Към края темпото на Росберг съвсем спадна и той изостана до 12-то място. Така от Мерцедес съобщиха на Хамилтън, че съотборникът му вече не е заплаха и той може да се бори за победата. Пет обиколки преди края авансът му пред Маса бе 5 секунди, а той бе точно една секунда по-бавен от него. До края обаче темпото на Маса спадна и той не можа да атакува Хамилтън.

Две обиколки преди края от Мерцедес съобщиха на Росберг, че има прекалено много проблеми и трябва да се прибере в бокса. Германецът обаче отговори, че иска да продължи до края.

 

  Гран При на Абу Даби:
       
  Пилот: Отбор: Време:
1 Люис Хамилтън Мерцедес 1:39.02.619
2 Фелипе Маса Уилямс +2.5
3 Валтери Ботас Уилямс +28.8
4 Даниел Рикардо Ред Бул +37.2
5 Дженсън Бътън Макларън +60.3
6 Нико Хулкенберг Форс Индия +62.1
7 Серхио Перес Форс Индия +71.0
8 Себастиан Фетел Ред Бул +72.0
9 Фернандо Алонсо Ферари +85.8
10 Кими Райконен Ферари +87.8
11 Кевин Магнусен Макларън +90.3
12 Жан-Ерик Верн Торо Росо +91.9
13 Роман Грожан Лотус +1 об.
14 Нико Росберг Мерцедес +1 об.
15 Естебан Гутиерес Заубер +1 об.
16 Адриан Сутил Заубер +1 об.
17 Уил Стивънс Катерам +1 об.
       
  Отпаднали:    
  Камуи Кобаяши Катерам +13 об.
  Пастор Малдонадо Лотус +29 об.
  Данил Квият Торо Росо +41 об.
       
  Класиране пилоти:  
1 Люис Хамилтън 384  
2 Нико Росберг 317  
3 Даниел Рикардо 238  
4 Валтери Ботас 186  
5 Себастиан Фетел 167  
6 Фернандо Алонсо 161  
7 Фелипе Маса 134  
8 Дженсън Бътън 126  
9 Нико Хулкенберг 96  
10 Серхио Перес 59  
11 Кевин Магнусен 55  
12 Кими Райконен 55  
13 Жан-Ерик Верн 22  
14 Роман Грожан 8  
15 Данил Квият 8  
16 Пастор Малдонадо 2  
17 Жулс Бианки 2  
       
  Класиране отбори:  
1 Мерцедес 701  
2 Ред Бул 405  
3 Уилямс 320  
4 Ферари 216  
5 Макларън 181  
6 Форс Индия 155  
7 Торо Росо 30  
8 Лотус 10  
9 Марусиа 2