Ръководството на Формула 1 обмисля създаването на женски шампионат.

Шефът на най-популярното автомобилно състезание в света Бърни Екълстоун заяви, че това е много хубава идея. „Момичета и бързи коли – това ще е отличен маркетингов ход и ще привлече огромен интерес и нови спонсори. Трябва да се започне от някъде. Предложих на отборите да създадат нов шампионат. Може да се организират състезания преди старта на основната надпревара“, заяви въодушевеният Екълстоун.

Във Формула 1 вече има женско присъствие. През февруари испанката Кармен Хорда стана участник в програмата за развитие на „Лотус“. В отбора на „Уилямс“ работи Сюзи Волф от Шотландия, а швейцарката Симоне де Силвестро и испанката Мария де Вилота бяха тест пилоти съответно в „Заубер“ и „Марусия“.

В други серии от автомобилните шампионати е имало жени, които не само са участвали в официални състезания, но и са печелили точки. Швейцарката Наташа Гашан се е пускала във Формула 3 и Формула 2, испанския модел Кармен Хорда се е състезавала в клас GP3, а американката Даника Патрик безспорно е най-известна от всички.

33-годишната дама е участвала в сериите Индикар (б.р. - американски еквивалент на Формула 1 ), а в последно време се съревновава с мъжете в най-популярната гонка в САЩ – НАСКАР.