Макс Верстапен продължава да чупи рекордите във Формула 1. След като стана най-младият победител в историята, сега холандецът е и най-младият, който ще стартира от първа редица, след като завърши втори в квалификацията в Белгия днес. 

Той остана едва на 150 хилядни от секундата от победителя Нико Розберг с Мерцедес, но показа, че може да даде здрава битка на фаворита в утрешната надпревара на „Спа”. 

Младокът ще навърши 19 години на 30 септември и така успя да счупи рекорда на Рикардо Родригес, който през 1961 година бе на 19 години и 208 дни. „Страхотно е да подобря това постижение, но моята цел е да подобрявам други рекорди” сподели Верстапен, който е роден едва на 80 км. от трасето. 

„Можем да бъдем много доволни от това, че сме толкова близо до тях, особено предвид писта, на която има толкова дълги прави. Като цяло всичко върви добре през уикенда за мен и колата е отлична, особено в сектор 2” добави той. 

„Заедно с отбора преценихме, че за утрешния старт е най-добре да започна състезанието с гумите суперсофт, така че ще видим как ще се развият нещата след първите обиколни. Има няколко възможни стратегии, така че ще бъдем готови” каза още холандецът. 

На втора редица завършиха пилотите на Ферари Кими Райконен и Себастиан Фетел, като и двамата бяха доста близо до Розберг. Даниел Рикардо с другия Ред Бул ще тръгне 5-и, а до него ще бъде Серхио Перес с Форс Индия. 

Световният шампион Люис Хамилтън получи нови елементи по мотора, така че санкцията му е от 55 места. Той обаче ще стартира предпоследен, тъй като Фернандо Алонсо с Макларън изобщо не завъртя обиколка заради технически проблеми.