Лидерът за сезона във Формула 1 Нико Розберг бе по-бърз от съотборника си в Мерцедес и световен шампион Люис Хамилтън и в първите две свободни тренировки преди Гран При на Япония в неделя. 

На пистата „Сузука“ германецът даде по-добро време с малко повече от 2 десети в първата сесия, а във втората разликата бе под една десета, но все пак остана пред англичанина, който трябва да наваксва 23 точки в класирането. 

В първата тренировка трети бе Себастиан Фетел с Ферари, но на повече от секунда, а съотборникът му Кими Райконен бе четвърти, като зад тях останаха пилотите на Ред Бул. В сесията имаше и два инцидента, след като Фернандо Алонсо с Макларън и Ромен Грожан с Хаас се удариха в предпазните стени, но инцидентите не бяха сериозни. 

Във втората тренировка Кими направи отлична обиколка и се приближи само на 3 десети от пилотите на Мерцедес, оставяйки зад себе си на половин секунда Макс Верстапен и Себастиан Фетел. Победителят в Малайзия Дани Рикардо бе едва 12-и на почти 2 секунди от първото място, след като заради виртуална кола за сигурност попречи да направи серия с най-меките гуми.