Мерцедес оттегли оплакването си срещу Макс Верстапен заради защитната маневра на холандеца срещу Люис Хамилтън в предпоследната обиколка на Гран при на Япония.

Първоначално Сребърните стрели се жалваха от действията на холандеца, който затвори на шикана атакуващия го Люис Хамилтън. Британецът се оплака по радиото, че съперникът му променя посоката си на движение докато спира, което е прието за нерегламентирано между пилотите, но реално не е извън правилата. 

Малко по-късно стана ясно обаче, че от ФИА ще обявят резултата на жалбата едва за следващия старт в САЩ, което накара от Мерцедес да оттеглят апела си, обяснянайки, че искат резултатите вече да са ясни и явно преценявайки, че трите точки разлика между второто и третото място на Хамилтън не са кой знае колко. 

Самият Люис публикува в Туитър следното: „Няма оплакване нито от мен, нито от Мерцедес. Един идиот каза, че има, но не е вярно. Макс кара добре. Продължаваме напред.” Впоследствие то бе изтрито и заменено от редактиран вариант: 

„Оплакването не е от мен. Току-що чух, че екипът е подал такова, но има казах, че това не е в стила ни. Ние сме шампиони, продължаваме. Точка!”