Люис Хамилтън не остави шансове на конкурентите си и спечели за 4-и път поред и общо 5-и в кариерата си Гран При на Великобритания във Формула 1. 

Британецът водеше от началото до края и постигна 4-ата си победа за сезона и общо 57 в кариерата си. Съотборникът му Валтери Ботас остана втори след отлично състезание, докато Кими Райконен завърши трети. 

Лидерът в шампионата Себастиан Фетел бе на път да приключи четвърти, когато малко преди края спука гума и това го прати едва на 7-о място, след като трябваше да смени гумите си. 

Германецът остава на върха в класирането със 177 точки, но Хамилтън вече е със 176, стопявайки 19 от пасива си. Ботас е трети със 154. 


Още в загряващата обиколка Реното на Джолиън Палмър получи повреда и отби в тревата, което доведе до допълнителен тур и известно отлагане на старта, докато автомобилът бъде преместен на безопасно място. 

На старта Фетел леко се забави и Верстапен мина пред него, а Хамилтън удържа Райконен за първото място. Себ успя да си върне третото място, но Верстапен контраатакува от външната страна и отново мина пред германеца. 

Удар между съотборниците в Торо Росо Дани Квят и Карлос Сайнц пък доведе до излизането на кола за сигурност, след като испанецът спря край пистата. Валтери Ботас, който започна с по-твърдите гуми успя да спечели две позиции и се изкачи до 7-ото място. 

При рестарта в 4-ата обиколка не се случи нищо драматично и в челото пилотите запазиха позициите си. Кими бе близо до Хамилтън, а Верстапен държеше Фетел зад себе си. Ботас изпревари Окон за 6-ото място и подгони Хюлкенберг, като скоро мина и пред него. 

Люис вдигна обаче темпото и се откъсна на повече от 2 секунди от Райконен, докато Фетел бе на повече от 5 от лидера, но пък бе много близо до Верстапен. Ботас обаче се приближаваше до германеца, но все още бе сравнително далеч. 

В 13-ата обиколка Фетел атакува Верстапен, но в типичен стил холандецът веднага си върна позицията с доста агресивна маневра, при която избута съперника си от пистата, но до инцидент не се стигна. Фетел продължи с атаките, докато в челото Хамилтън бе на почти 4 секунди от Райконен. 

В стремежа да мине пред Верстапен обаче, Себастиан обаче поизноси гумите си и бе настигнат от Ботас. В 19-ата обиколка германецът логично мина през бокса за смяна на гуми, като сложи по-твърдите и се върна на 6-о място. В по-задната част на битката Дани Рикардо, който тръгна предпоследен, си пробиваше път напред със серия изпреварвания и стигна до зоната на точките. 

Верстапен веднага покри Фетел в следващия тур в стремежа да остане пред него, но леко забавяне му струваше време и Себ се измъкна пред холандеца, което бе отлична новина за Ферари. 

Хамилтън дръпна на около 7 секунди пред Райконен със серия отлични обиколки, като не бе притесняван за лидерската си позиция. Фетел бързо настигна Хюлкенберг и го изпревари без проблеми в 22-ата обиколка. 

В 25-ата Райконен смени гумите си, като също сложи по-твърдите гуми софт и се върна трети, малко пред Фетел, което предполагаше, че при първа възможност ще му даде позицията си. Хамилтън реагира бързо и също мина през бокса с отличен пит стоп, за да остане малко пред съотборника си Ботас на първо място. 

Над пистата обаче се появиха заплашително черни облаци, което предполагаше, че в един момент може и да завали. В 32-ата обиколка Ботас смени гумите си, като се върна на четвърто място, зад автомобилите на Ферари. 

В 34-ия тур поредната повреда в обновения мотор на Хонда, извади от състезанието Фернандо Алонсо, който така или иначе бе доста назад в класирането. Ботас пък бе доста бърз с по-меките си гуми и започна да се приближава до третия Фетел, който все още бе на повече от 4 секунди от съотборника си Кими Райконен. 

Десетина обиколки преди края Валтери започна да притиска Себастиан, като очевидно бе по-бърз от него. В 43-ата обиколка опита атака, която Фетел отби, но блокира сериозно предна лява гума. Логично в 44-ия тур финландецът не остави шансове на съперника си и зае третото място. 

Всичко изгледжаше, че ще приключи така преди да се стигне до драма за Ферари в края. Проблем с предна лява гума лиши Райконен от второто място в предпоследната обиколка и той мина през бокса, което прати направилият страхотна надпревара Ботас на второ място, а Кими все пак се качи на подиума. 

Кошмарът за Скудерията обаче стана пълен, защото Фетел спука гума и в последната обиколка, загуби позиции и също трябваше да мине през бокса, което го прати в края едва на 7-о място и на практика ликвидира преднината му в шампионата. 

Така на 4-о място остана Макс Верстапен с Ред Бул, след него се нареди съотборникът му в Ред Бул Даниел Рикардо, който започна предпоследен. Нико Хюлкенберг с Рено зае 6-ата позиция пред Фетел. Точки взеха още пилотите на Форс Индия Естебан Окон и Форс Индия, както и Фелипе Маса с Уилямс. 

Двойната победа на Мерцедес увеличи актива на отбора до 330 точки, докато Ферари изостана още, като има 275.