Валтери Ботас този път успя да превърне полпозишъна си в победа и така спечели последния старт за сезона във Формула 1, като триумфира в Гран При на Абу Даби. 

Финландецът поведе още от началото и остана до края пред съотборника си в Мерцедес и световен шампион Люис Хамилтън. Доста назад бе завършилия трети Себастиан Фетел. 

Победата бе трета за Ботас през сезона, но тя не му бе достатъчна да заеме второто място в крайното класиране със събраните 305 точки. Фетел финишира с 317, а Хамилтън с 363. 

Като цяло надпреварата не предложи кой знае какви емоции и интересни моменти и определено не бе впечатляващ завършек на сезона. 

На старта не се случи нищо драматично. Валтери Ботас запази първото си място, а зад него Люис Хамилтън остана пред Себастиан Фетел. Следваха Дани Рикардо, Кими Райконен и Макс Верстапен, като Кими атакува австралиеца в края на първия тур, но неуспешно. 

Послеваха обиколки, в които не се случи нищо драматично. Ботас държеше Хамилтън на по-малко от 2 секунди, а на още 3 назад бе Фетел. Затова и режисьорът следеше интересната битка  за 13-ото място между Строл и Ромен Грожан, която в крайна сметка бе спечелена от пилота на Хаас. 

От пилотите в челото пръв влезе за смяна на гуми Макс Верстапен, като сложи суперсофт и се върна 9-и. От Ферари веднага отговориха, като повикаха Кими в следващия тур и това даде резултат, защото финландецът остана пред пилота на Ред Бул. 

В 21-ата обиколка Фетел смени гумите си, а малко след това Даниел Рикардо напусна надпреварата заради проблем в хидравликата. Ботас използва момента и мина през бокса за смяна, а Хамилтън го направи 3 обиколки след това, но се върна пак на втората позиция. 

Британецът обаче бе доста бърз и само за 2 обиколки се приближи много близо до съотборника си в Мерцедес, но все пак не бе достатъчно близо, за да го атакува. Фетел бе с цели 12 секунди по-назад и не бе притесняван за третата позиция. Верстапен бе на малко повече от секунда от четвъртия Райконен, но също не можеше да стигне до атака. 

Окон и Сайнц смениха последни гумите си едва в 32-ата обиколка, като на излизането от пита се оказа, че една от гумите на Реното на испанеца не е добре закрепена за автомобила и той отпадна. 

Единствената интрига продължаваше да бъде кой ще заеме четвъртото място, но Кими успя да дръпне над 2 секунди пред Верстапен, а в челото Ботас поддържаше около секунда и половина аванс пред Хамилтън. 

Няколко обиколки преди края обаче, Люис приближи заплашително Ботас, като разликата падна до половин секунда, след като гумите на Валтери започнаха да се износват повече. 

Впоследствие обаче Хамилтън изостана на повече от 2 секунди и така двамата стигнаха до финала. Фетел остана трети пред съотборника си във Ферари Кими Райконен. 

След тях финишираха Макс Верстапен с Ред Бул, Серхио Перес и Естебан Окон с Форс Индия, Фернандо Алонсо донесе точки на Макларън в последното състезание с Хонда, заемайки 9-о място, а десети остана Фелипе Маса.