Хайдук – Левски, първи мач от втория квалификационен кръг на Лига Европа, стадион: "Хърватски рицари", Дугополие, начало: 21.30 часа наше време, на живо в Gol.bg

Вероятни състави:

Хайдук: Стипица, Тудор, Нижич, Лопес, Фомичов, Генцоглу, Радошевич, Хамза, Влашич, Футач, Ерцег

Левски: Митрев, Цветкович, Яблонски, Пиргов, Горанов, Рошу, Панайотов, Прохазка, Нар, Вутов, Мапуку

Гледайте мача на живо тук!

Прогноза на Gol.bg:


Левски гостува на хърватския гранд Хайдук Сплит в безспорно най-тежкия си мач от началото на сезона. Треньорът на "сините" Николай Митов няма сериозни кадрови проблеми, въпреки че звездното попълнение Жорди Гомес ще остане на пейката. Игралият рамо до рамо с Лео Меси в Барселона испанец е изостанал с подготовката, но се очаква да дебютира след почивката.

На вратата отново ще застане Божидар Митрев, а пред него в защита ще действат Иван Горанов, Димитър Пиргов и Давид Яблонски. Митов до последно ще се колебае кого да пусне като десен бек. Първият вариант е да заложи на представилия се много слабо срещу Сутиеска Милош Цветкович, а вторият – да върне в отбрана Роман Прохазка.

В центъра на халфовата линия ще стартират дебютантът Нелуц Рошу и Васил Панайотов. Като ляв халф ще действа Франсис Нар, който също ще трябва да се нагърбва с повече работа в отбрана. Играта ще връзва възстановеният Антонио Вутов, а на върха на атаката ще е Жуниор Мапуку.

Треньорът на Хайдук Жоан Карийо смята да пусне като титуляр в защитното каре сънародника си Борха Лопес, който бе привлечен от дублиращия тим на Барселона. Испанецът ще използва доста атакуваща схема – 4-3-1-2. В ролята на офанзивен халф ще бъде Никола Влашич, а пред него ще са голмайсторът в контролите Анте Ерцег и Марко Футач.

През 1999 г. Хайдук и Левски отново се срещнаха един срещу друг в Европа. В Хърватия срещата завърши 0:0, а в София "сините" смазаха съперника с 3:0, след което стигнаха до битки с Ювентус и последва достойно елиминиране – 1:3 и 1:1 в Торино.

В последните девет мача в Лига Европа "господарите на морето" имат само една загуба у дома. Тя идва през 2015 г. и е от Слован Либерец. Срещата пък ще бъде под №100 за Левски като гост на международната сцена, а интересното е, че мач №50 беше именно споменатата визита на Хайдук преди 18 г. Балансът на "сините" извън "Герена" е 13 победи, 25 равенства и цели 62 загуби при голова разлика 94:171.

В последните си 20 домакинства в Европа пък Хайдук има 11 победи, 1 равенства и 8 поражения. Най-ярките успехи са над Динамо Букурещ с 3:0 и Андерлехт с 1:0, а срещу непретенциозни отбори хърватите рядко бъркат вкъщи.

Нашата прогноза е, че днес силната домакинска серия на "господарите на морето" ще продължи, а основната причина за това ще е несработеният състав на Левски.

Прогноза: Хайдук – Левски 2:0