Уважаеми читатели на Gol.bg, започваме да ви представяме новата ни рубрика "Фен зона". 

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос.

Материалите ви ще бъдат публикувани в сайта, като авторските права остават в полза на Gol.bg.

Сета е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. С най-добрите и талантливи от вас ще изготвим и специални блиц-интервюта.

Днес публикуваме материала на Иван Деянов за легендата на Ливърпул Стивън Джерард.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

 

В неделя Ливърпул игра срещу Плимут, в  мач от най-стария футболен турнир в света. Разбира се срещу 4-дивизионния провинциален отбор, Юрген Клоп заложи на своите “бебета” с цел обиграване на юношите и това кой от тях е достоен за първия отбор.

В младежката формация на клуба има много талантливи играчи, като започнем с 17-годишното Уелско крило Уудбърн, също така десният защитник Арнолд или дори Джо Гомес. В това няма нищо лошо, но нито един от тези играчи, или таланти не е “скаузер”.

“Скаузер” е момче, родено и отгледано в местната академия, наложено в първият отбор. С напредването на годините, технологии, футбола се превърна в бизнес. Вече се купуват таланти от други градове, страни и още в детска възраст се инвестират милиони в тях. 

Стивън Джерард на този етап е последният “скаузър”. Нещо, което не се е случвало от 60-те години на миналия век. Дори последният англичанин печелил Златна топка е “скаузер” - Майкъл Оуен, въпреки че игра в кръвният враг Юнайтед, но той е роден и отгледан като такъв.

Стивън Джерард бе душата и сърцето на червените в продължение 17 години наред. Паметният 29 Ноември 1998 година, когато местното момче направи дебют за своят отбор и като истинска първа любов, той бе готов на всичко за нея.

Никога не предаде отбора си, дори и когато бе един от най-добрите халфове на планетата и пасовете му летяха по терена като удара на Рони О’Съливан в снукъра - (точно и феноменално). 

Реал Мадрид, Челси и Моуриньо всячески се опитваха да привлекат Джерард, но той остана верен на своите “скаузери”.

Думите му: “Когато тръгна да умирам, не ме водете в болница. Закарайте ме на „Анфийлд“. Там се родих, там и ще умра”, доказват финала на един романтичен футбол и едно поколение футболисти, които бяха и ще останат верни на своята кауза. Подобен пример е Тоти и Рома, или Дел Пиеро и Ювентус. Тези играчи вече не се раждат, тях вече ги няма. 

Ливърпул за пореден сезон се бори със зъби и нокти за така желаната 19-та титла в продължение на 26 години пауза от върха на Англия, но без нито един “скаузер”, титлата може би няма да бъде толкова сладка.

Всички помнят феноменалния мач в Истанбул 2005 година срещу Милан, който тогава е сравняван с галактически тим. И точно тогава, местното момче поведе своите приятели към мечтана пета корона на Европа. А дали ще има “скаузер”, който отново да поведе червените от градът на Бийтълс ? Предстои да разберем...


Иван Деянов, специално за Gol.bg