Уважаеми читатели на Gol.bg, започваме да ви представяме новата ни рубрика "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос.

Материалите ви ще бъдат публикувани в сайта, като авторските права остават в полза на Gol.bg.

Сета е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. С най-добрите и талантливи от вас ще изготвим и специални блиц-интервюта.

Днес публикуваме материала на Мирела Въчкова, която е направила страхотен обзор за представянето на топ тенисистките през изминалата 2016 г.

Изпращайте и вашите материали на info@gol.bg.

2016 година беше много оспорвана и донесе доста изненади и напрегнати моменти в календара на WTA. Имаше промяна на върха в ранглистата, много нови имена изгряха, други не оправдаха очакванията. А Серина най-после достигна до числото 22...

Анджелик Кербер завоюва AO през януари, побеждавайки малката сестра Уилиамс. Изненадата беше голяма, а пътят за Анджи – само нагоре. Бавно, но славно, тя достигна и до ститлата на US Open, за да стане и новата световна номер 1. И за нея сезона беше и противоречив, разбира се. След изкачването до тенис върха, тя подусна доста изненадващи поражения, включително и на финалите на WTA, където беше победена от Доминика Цибулкова. 2017 г. е пред германката и с нетърпение очакваме да видим дали специалистите ще се окажат прави и Кербер ще бъде заменена на върха в ранклистата.

Огромен прогрес направи едно момиче, което години се лашкаше между невероятни победи и разочароващи загуби. Доминика Цибулкова спечели цели 4 титли през 2016 г. и показа невероятен характер в редица двубой. Заедно с Радванска направиха мача на годината при победата на словачката в четвъртия кръг на Уимбълдън. След драматичното ѝ класиране за турнира в Сингапур, тя надви Кербер на финала и завърши годината под номер 5.

Каролина Плишкова направи невероятен скок през изминалата година. Забивайки най-много асове в целия тур, тя спечели титлата в Синсинати и шокиращо победи Серина Уилиамс на полуфинала в САЩ, за да изиграе много оспорван мач с Анджелик Кербер и да завърши като номер 6 в света. С високия си ръст и силен удар, тя показва цялата красота на мощните разигравания само с няколко удара. Дали ще достигне до нов финал от шлема през тази година, зависи само от нея и от невероятния ѝ начален удар.

Никога преди испанка не бе триумфирала в Париж на Ролан Гарос. Нямаше изгледи това да се случи и тази година, но Гарбине Мугуруса опроверга прогнозите. Младата тенисистка от година насам показва безспорния си талант и през 2015 игра финал не къде да е, а на Уимбълдън. Въпреки че беше надиграна категорично от чудото в женския тенис – Серина Уилиамс, тя показа, че това е едва началото. Като всек друг тенисист от Испания и Мугруса показа колко е силна на клей кортове. Направи невероятна поредица в Париж и взе реванш на Уилиамс, побеждавайки я в 2 сета. За жалост след шампионата на Франция, Мугуруса показа много слабости и втората част от сезона беше доста лоша. Завърши сезона под номер 7, а след Ролан Гарос беше номер 2. Но младата испанка има още много какво да даде и през новия сезон очакваме от нея само прогрес.

Когато чуем името на Агниешка Радванска се сещаме за редица невероятни удари, които и отреждат наградата HOT SHOT почти всяка година. Красивата полякиня по навик завършва в топ 5 от много година, но така и не достига до най-високото стъпало, а именно титла от Големия шлем. Ага спечели 3 титли през 2016, но не направи нищо запомнящо се на четирите големи турнира. Талантът и постоянството ѝ са невероятни, но нещо така и не ѝ достига, за да вдигне някои от мейджърите. Най-значимото ѝ постижение си остава титлата в Сингапур от 2015, но дали ще има сила за нещо повече, ще разберем в близко бъдеще.

Симона Халеп – въпросът е един – кога ще настъпи нейният миг. Тя има всичко – талант, опит и търпение. Но май ѝ липсва най-важното – психиката. С този потенциал, тя би трябвало да има най-малко една титла от ГШ. Халеп обаче се пропуква в най-важните моменти, чака своя миг и не се възползва от шансовете, които има. Спечели 3 титли от календара на WTA през 2016, но отново изглежда, че това не е достатъчно. Завърши четвърта в ранглистата, но румънката може много повече и няма търпение да го покаже на многобройните си фенове.

Сезона за Вика Азаренка приключи рано, но тя успя да спечели цели 3 титли в началото на 2016. Тя стана майка и остана номер 13 в край на сезона. Бившата номер 1 премина през доста възходи и падения през последните години, но тя е една от най-опитните и можещи жени в тура. Очакванията са тя да играе отново на Уимбълдън и всички с нетърпение очакваме да видим емоционалната Азаренка отново на корта.

Невероятен рейд след полуфинала на US Open за Каролине Вожняцки. Каро се бори с контузии много време, бяха я отписали за големия тенис. Извън първите 70 в средата на сезона, тя завърши под номер 19. Голям скок, но за бившата водачка в ранклистата това не е достатъчно. Тя показа страхотен тенис след август и стигна до титла. Очакваме още по-големи неща от Каро през 2017.

И завършваме с нея. 22 титла от Шлема за Серина Уилиамс през 2016. Кралицата на Уимбълдън отново триумфира на свещената трева и изравни рекорда на Штефи Граф. Легендарната американка не игра на доста турнира, сдаде трона си на световна номер 1, но Серина може да си извади и позитиви от изминалия вече сезон. Постигна спиращи дъха победи, изхаби много нерви и направи безброй непредизвикани грешки, от които дойдоха най-големите ѝ проблеми. За нея обаче целта е една и съща всяка година, въпреки че вече и възрастта тези – тя иска още титли от Големия глем, по пътя ѝ към вечността.

Мирела Въчкова, специално за рубриката на Gol.bg "Фен зона"