Уважаеми читатели на Gol.bg, започваме да ви представяме новата ни рубрика "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос.

Материалите ви ще бъдат публикувани в сайта, като авторските права остават в полза на Gol.bg.

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. С най-добрите и талантливи от вас ще изготвим и специални блиц-интервюта.

Днес публикуваме материала на Радул Щерев, който изразява интересна позиция за два от европейските колоси Ювентус и Байерн Мюнхен.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

 

Пиша тази статия заради непрестанните коментари, които чета не само в Gol.bg, но и в чужди форуми, фейсбук, туитър, вестници, списания и даже на автобусни спирки. Феновете на Ювентус и Байерн Мюнхен не спират да определят отборите си за грандове и ги бутат сред фаворитите в Шампионската лига. Това се повтаря всеки сезон. Техните отбори винаги отпадат, без значение дали са играли равностойно или са яли здрав пердах. И от лятото започват отново фенските закани, от които на човек му идва до гуша.

Нека започнем със "старата госпожа", която си въобразява, че събира погледите на кавалерите в европейския футбол. След Калчополи Юве се вдигна и започна да доминира в първенството заради отслабения Милан, който ще си остане евробоеца на Италия.

Мръсните игри на Интер по време на картонените купи доведоха до големи дупки в бюджета след това и очакван срив, а Силвио Берлускони реши да не инвестира повече във футбола и остави своя любим Милан по една или друга причина да фотосинтезира. Така Юве се върна на върха, въпреки че, е едноокият в царството на слепите.

Мишките винаги танцуват, когато котаракът е заспал. Не може да се отрече добрата трансферна политика на Юве, който изкара пари от продажба на футболисти и се върна сред най-добрите 8 в Шампионската лига. И това създаде илюзията у феновете на отбора, че е готов да грабне купата с ушите. Не, Юве не е готов и на този етап не изглежда, че скоро ще бъде. 

На вратата "бианконерите" имат застаряващата легенда Буфон, който все по-често допуска грешки заради напредналата си възраст. Ювентинци възхваляват Маркизио и го наричат "легенда", а той е играч за отбор от ранга на Фиорентина, Лацио и Лудогорец. Може би тича малко по-бързо от мен (след 75-80 минута). За точността на пасовете сме 50:50. В защита се бият в гърдите с BBC, а това трио повече прилича на престъпна група, отколкото на класни футболисти.

В предни позиции "звездата" Дибала е сравняван с Меси, което вдъхновява колекционерите на вицове. "Снайпериста с шкембето" пък е приет в Торино като Мохамед Али в Заир. Кой нормален клуб би пръснал почти 100 милиона евро за нападател, който не може да си върже бутонките заради големия корем? Юве продаде Погба за рекордна сума и подпечата статута си на добър продавач. Шампионският блясък обаче липсва. Отбор от ранга на Порто.

Байерн Мюнхен вече четвърти пореден сезон се точи да печели Шампионската лига, но постоянно отпада от испански отбори. Изумява ме откъде накъде този тим е поставян сред фаворитите, при положение, че спечели турнира само веднъж в последните 15 години. 

За всички е ясно, че случилото се през 2013 година беше уникален късмет. На финала Борусия Дортмунд надигра баварците, но съдията Никола Рицоли спести чист червен картон на Данте, който изрита Марко Ройс без топка в корема. На полуфиналите Байерн елиминира Барса с два съдийски гола в първия мач, а на осминафиналите трепереше в реванша с Арсенал  и падна само 0:2 в Мюнхен, като при още един гол "топчиите" продължаваха напред.

Тромавата защита на Байерн е лесна плячка за испанските отбори. Които двама да изберем между Хумелс, Боатенг и Мартинес, те ще приличат на два тролея един зад друг в задръстване. Освен палачите им Барса, Реал и Атлетико, аз давам сериозни шансове и на Севиля, ако излязат един срещу друг. Халфовата линия на Байерн има навика да блокира и да бъде много безидейна. Чаби Алонсо се задъхва като чичо в квартално мачле, Артуро Видал е всеки мач за червен картон, а Тиаго е свикнал да я подава назад и по широчина още от времето в Барса. Това се видя в реванша с Реал (2014 година), в първия мач с Барса (2015 година) и  в двата мача с Атлетико в Мадрид миналата година. 

Томас Мюлер отбеляза само един гол този сезон в Бундеслигата и това не е случайно, защото както самият той отбеляза, не притежава нито техника, нито скорост, нито сила на удара. Умее да се пласира, но в съвременния футбол това минава до време. Не са случайни съветите, които Байерн получава от хиляди фенове - Мюлер да бъде засаден в центъра на стадион "Алианц Арена", за да има по-голям принос за отбора. Това в рамките на шегата, разбира се.

Единственото шампионско на Юве и Байерн е способността им да правят пари. Едните го постигат чрез продажбата на футболисти, а другите - с обезкървяване на местната конкуренция и добър маркетинг. За най-желания трофей в Шампионската лига обаче се иска шампионско ДНК, каквото имат спящия гигант Милан, Реал Мадрид, Ливърпул и Аякс. Отбори с положителен баланс от изиграни поне 5 финала, а не мераклии за слава от периферията... 

 

Радул Щерев, специално за Gol.bg