Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме новата ни рубрика "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос.

Материалите ви ще бъдат публикувани в сайта, като авторските права остават в полза на Gol.bg.

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. С най-добрите и талантливи от вас ще изготвим и специални блиц-интервюта.

Публикуваме нова статия на Теодор Генов за Уейн Руни. Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

На 21.01.2017 г. появилият се като резерва капитан на Манчестър Юнайтед – Уейн Руни, донесе точката за отбора си в тежкото гостуване на "Британия Стейдиъм" срещу домакина Стоук Сити. Голът падна в добавеното време на мача, известно сред феновете на "червените дяволи" като "Фърги Тайм". Той беше точен от пряк сводобен удар, от позиция, от която 98% от футболистите по света ще центрират топката в наказателното поле. Е...тук ще говорим за представител на останалите 2% от играещите професионално футбол.

Още с първия си гол в Премиершип, с екипа на родния Евертън срещу Арсенал, 17 годишният Руни загатна, че в него има нещо специално. Нещо, което не се учи, а с което се раждаш. Проблясъкът за Англия на Евро 2004, само на 18 години - с 4 гола в 4 мача, контузен за четвъртфиналите, където без него англичаните отпадат, е включен в идеалния отбор на турнира, след чийто край е привлечен и включен в друг отбор – Манчестър Юнайтед.

Първият мач на Руни с екипа на новия му клуб е на "Олд Трафорд" срещу Фенербахче в Шампионска лига, тогава идва и първият му гол за отбора. По-конкретно първите му 3 гола – Руни започва с хеттрик престоя си на "Театъра на мечтите". Освен с голмайсторските си способности (усет за позициониране, възможност за стрелба с двата крака) към онзи момент Руни се откроява и с други характеристики в своята игра – невероятното желание, което намира отражение в огромна борбеност, героична непоколебимост и много навъртени километри на мач.

С течение на времето Рууни развива и усъвършенства редица елементи от играта си. Наред с вродената му, крайно нетипична за английски футболист, изящна техника и комбинация от физическа мощ и бързина, Руни започва да се "ограмотява" професионално. По-конкретно – учи се да използва енергията си в по-задни позиции, в центъра на терена, помага в защита, все по-често "вдига главата" и действа като типичен плеймейкър – дава извеждащ пас, диагонален пас или просто дриблира в празното пространство. Учи се да предлага нещо специално, нещо в повече от това, което се очаква от него.

В престоя си в Манчестър Юнайтед Руни си партнира с редица знаменити нападатели – Рууд ван Нистелроой, Кристиано Роналдо, Димитър Бербатов, Карлос Тевес, Робин ван Перси, Златан Ибрахимович. Всеки един от тях сам по себе си е страхотен голмайстор, но сигурен съм всеки един от тях би признал, че партнирайки си с Руни в предни позиции, головете падат по-лесно. Наред с всичко друго, Руни винаги е имал нестандартен футболен интелект – способен например само с едно движение на тялото да завлече цяла защитна линия и да пусне тънък пас, след който да последва гол на почти опразнена врата.

И да се върнем на датата 21.01.2017 г. - на нея 31-годишният Руни влиза в историята на един от най-великите футболни клубове в света, вкарвайки 250-ти гол с цветовете на отбора, разбива 40-годишен рекорд на носител на Златната топка, превръща се в човека вкарал най-много голове с екипа на Манчестър Юнайтед. Защо този рекорд е заслужен?

Руни няма да спечели Златната топка, няма да стане и световен шампион, но отдадеността му към отбора, където се превърна в завършен футболист от световна класа, се възнагради. Той вече държи рекорд символизиращ постоянство, отдаденост и талант. 250 гола, немалка част сред които абсолютни футболни шедьоври – далечни изстрели, прехвърляния, индивидуални акции, волета, задни ножици и т.н.

Завършвам с поглед към бъдещето. Уейн Руни оглави Манчестър Юнайтед в очаквано труден и тежък период на "дефъргюнализация" за отбора. Той е човекът със статус на легенда, играл под ръководството на и редом до други такива. Навлизайки в последния етап от своята кариера, Руни има за задача да пренесе духа и философията на Манчестър Юнайтед върху младите футболисти в отбора. Той трябва да поведе останалите към новите победи и трофеи. Играл от тийнейджърска възраст на най-високо ниво, безсъмнено Уейн Руни ще даде всичко от себе си и да завърши кариерата си на най-високо ниво. А ние – феновете на Манчестър Юнайтед – вярваме в него.

Теодор Генов, специално за Gol.bg