Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос.

Материалите ви ще бъдат публикувани в сайта, като авторските права остават в полза на Gol.bg.

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. С най-добрите и талантливи от вас ще изготвим и специални блиц-интервюта.

Днес публикуваме материал на Петър Славейков. Той прави страхотен и много задълбочен коментар за фаворитите на US Open.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

 

След няколко дни ще започне и последният за годината турнир от Големия Шлем – US Open. Шампионатът на САЩ се очаква да бъде един от най-странните от години насам и това се дължи най-вече на големият брой контузени топ-тенисисти, които нямам да могат да вземат участие в надпреварата.

Финалистите от миналият сезон, Джокович и Вавринка, няма да вземат участие на нито един турнир до края на календарната година, Милош Раонич все още лекува травмата си в китката, а Кей Нишикори, по подобие на Стан Вавринка и Новак Джокович, също няма да бъде сред хората оспорващи си титлата в Ню Йорк.

От друга страна световният номер 2 от тази седмица Анди Мъри, както и финалистът от Уимбълдън и шампион от 2014 на „ Флашинг Медоус“ – Марин Чилич, се завръщат в надпреварата, което със сигурност е бонус за феновете на тениса. Тези контузии дават пък шансове на други тенисисти, които да успеят да навлязат надълбоко в надпреварата, защо не и да поднесат някоя голямата изненада, както Дел Потро през 2009 или Марин Чилич през 2014?

Това превръща турнирът в непредсказуем и с много неизвестни, а ако се върнем в годините от началото на „господстването“ на „Голямата Четвортка“ – Надал, Федерер, Джокович и Мъри, а това е 2005 година, то те са изпуснали да спечелят турнир от Шлема на три пъти в Ню Йорк, веднъж в Мелбърн и веднъж в Париж, което е още един атестат, за зрелището с непредизвестен край, което ни очаква по кортовете, в следващите две седмици. Но кой какви шансове име ще проследним последователно, спрямо какви шансове за успех на даденият тенисист дават букмейкърските къщи. 

Като основен фаворит в надпреварата влиза въздесъщият Роджър Федерер. Маестрото си осигури тази позиция след невероятния сезон, който играе до момента. Федерер спечели две титли от Шлема, две Мастърс купи, изигра и финал на Мастърса в Канада преди две седмици, загубен поради контузия в гърба, но и отличната игра на Александър Зверев, и спечелен турнир от АТП 500 в Хале на трева.

Федерер демонстрира много офанзивен и енергоспестяващ стил на игра, с честите си излизания на мрежата, ранното взимане на топката, прекрасното сменяне на посоката на игра, които освен че му позволяват бързо завършване на точката,  носят наслада за окото на всички на корта и пред телевизорите. Всички тези елементи, в допълнение с прекрасният му сервис и подобреният му бекхенд, са в основата на чудовищното му завръщане през 2017, след като лекува контузия през втората половина на 2016 година.

Това слага Роджър Федерер и в отлична позиция да атакува и „Тронът“ на световният тенис след края на надпреварата при добро представяне в Ню Йорк, където от тази седмица за първи път от 2014 година се подвизава Рафаел Надал, изместил Мъри след 41 седмици на върха. 

Рафаел Надал е втори фаворит според букмейкърите и имайки предвид, че е Шампион от 2010 и 2013 е напълно нормално тази му стартова позиция. Надал като Федерер също спечели две Мастърс титли през сезона, и един трофей от сериите 500, и има изиграни два финала на турнирите от Големият Шлем, като спечели в Париж и отстъпи на швейцарецът в Австралия, след 5-сетова битка. Но пък представянето на Надал на твърдите кортове, част от „Американското турне“, става дума за Мастърсите в Монреал и Синсинати, не вдъхва голяма увереност.

Надал отпадна от Денис Шаповалов в трети кръг в Монреал и на четвъртфиналите в Синсинати от Ник Кирьос. Позагубил част от увереността си, показал през клей-сезона, „Матадора“ не изглежда непобедим, както бе на турнирите предхождащи Ролан Гарос. Отново играе на няколко метра отвъд основната линия, прави много грешки от форхенд и бекхенд, само сервисът му донякъде е в добро състояние и прави доста асове, но и това не успява да го измъкне в двубоите, срещу много надъханите и нямащи какво да губят негови опоненти.

Фактът, че Карлос Моя не бе в щаба му след Ролан Гарос оказа своето влияние и сега той се завръща, за да опита да коригира играта на Надал за Ню Йорк. Ако иска дълголетие в тениса, испанецът, ще трябва да се опита да си съкращава точките и да бъде много по-агресивен, по подобие на Федерер.

Но въпреки всички негативи, изброени до тук, Надал е показвал, че знае как да се справя с трудностите и от перспективата на номер 1 и това, че форматът е 3 от 5 сета, то той би бил трудно победен от някого. За пример мога да посоча, Александър Зверев в Мелбърн, който издържа на темпото в три сета, но след това изглеждаше като някого пробягал маратона на Берлин в последните два сета и загуби закономерно, въпреки отличната си игра преди това. 

И тук идва редът и на младата германска звезда – Александър Зверев. Зверев прави невероятен сезон и вече спечели две титли от Мастърс сериите, като във финалите в Рим и Монреал, победи Новак Джокович и Роджър Федерер. Трудно ми е да си спомня, някого, който го е правил на първите си два финала от тази категория, но пред Саша Зверев, със сигурност, бъдеще е светло, стига да остане фокусиран и да се опази от контузии.

От него се очаква да поеме диригентската палка след залеза на кариерите на „Четворката“ и да диктува модата в тениса, но той трябва и да се справи с напрежението, което идва неминуемо след подобни успехи. Имайки впредвид, че той на Уимбълдън за първи път достигна до втората седмица на турнир от Големият Шлем, победен там от Милош Раонич в пет сета, то не съм много убеден, че той ще успее, да спечели титлата, въпреки че показва израстване в последно време и спечели 10 от последните си 11 мача на хард преди надпреварата, което му осигури и две титли, във Вашингтон и Монреал, но след това в Синсинати, умората си каза думата и младият Зверев загуби откриващия си двубой.

Този турнир ще бъде изпитание за физиката и психиката му и ще даде реална оценка, къде точно се намира Саша в момента. Жребият е много важен за него и ако успее да спести достатъчно сили, то той със сигурност ще е един от факторите на тазгодишният открит Шампионат на САЩ. 

Доскорошният водач в световната ранклиста, Анди Мъри, е пълна химера за всички в момента. След загубата от Сам Куери на Уимбълдън, британецът лекуваше контузия и няма изигран официален мач. Все пак, самото име Анди Мъри всява страх и респект сред неговите опоненти и като нищо ще го видим сред последните четирима в турнира, стига да е здрав физически и намери игровата форма, която го изiтреля на световният връх преди по-малко от една година.

Не трябва и да се забравя, че след толкова дълъг период без игра, то първият му двубой ще бъде много важен за понататъчното му представяне в турнира и успее ли да навлезе в ритъм, то той става много опасен. Бойките му качества и желанието му за победа са добре известни, а и той спечели първата си титла от Големия Шлем именно на „Флашинг Медоус“, тъй че атмосферата и кортовете са едни от любимите му и той несъмнено ще се хвърли с всички сили, за да спечели. Няма да е лесно, но пък за Мъри предизвикателствата са мотивация, а не проблем! 

Следващият потенциален шампион и имащ много шансове да спечели надпреварата е Марин Чилич. Хърватинът дълго търсеше своята форма и сезона на трева беше кулминацията на неговият сезон до момента. Чилич изигра полуфинал в Хертогенбош и загуби два финала на Куинс и на Уимбълдън, но показа, че се намира в страхотна форма и изигра прекрасни турнири. За негово нещастие се контузи и не показа, най-добрата си игра на финалът на Уимбълдън, но и да я бе показал, трудно някой можеше да повярва, че ще победи Федерер.

Все пак Чилич е един от тези, които са побеждавали Федерер в заключителна фаза в Ню Йорк, това се случи през 2014, когато хвърли бомбата и спечели титлата. Той знае, какво е нужно, за да се спечели турнир от Шлема. Стига да е в добра игрова форма, то той има всички качества, за да се намести сред последните четирима. Всичко е въпрос на шанс и жребий  и със сигурност при добро стечение на обстоятелствата, ще бъде много опасен противник за всеки. 

Дойде време да обърнем внимание и на последният носител на титла от Мастърс сериите, а именно Григор Димитров. Според букмейкърите, хасковецът е шести претендент за спечелването на надпреварата. Изиграл сезон с върхове и спадове, Григор Димитров, може би, намери своята форма от началото на сезона, когато спечели титлите в Ийсбърн и София и изигра онзи феноменален почти 5-часов трилър с Надал на Australian Open, където две грешки го лишиха от победата.

Все пак миналата седмица вдъхна отново увереност на всички негови фенове, че той възвръща увереността си и ще може да направи нещо сериозно и в Ню Йорк, където най-доброто му представяне е четвърти кръг. Работата му с Дани Валверду, бавно, но славно, дава резултати и титлата в Синсинати бе закономерен завършек на една година работа. Истината е , че 7 от топ 10 ги нямаше в надпреварата, но това не умаловажава успехът на българинът. Победи над Фелисиано Лопес, Дел Потро, Иснър и Кирьос, са страхотно постижение и дават голяма увереност на Григор.

Подобрените бекхенд, начален удар и ретур, бяха в основата на чудесната седмица за нашенецът. А тези компоненти подплатени със спокойствие и търпение чертаят контурите на едно светло бъдеще пред Димитров и карат всички негови поддръжници да мечтаят за титлата. Аз бих останал по-песимистично настроен, че това ще се случи точно в Ню Йорк, но тениса ни е показвал, какви ли не изненади, тъй че и това не бива да се отписва като възможен сценарий.

Григор Димитров е и шести в надпреварата за Лондон, където ще се изиграе финалният Мастърс на осемте най-добри през сезона и, ако задържи нивото си, то той несъмнено ще бъде сред участниците там за първи път в кариерата си, което бе и обявената от него цел в началото на сезона. Не трябва да се пропуска и фактът, че Григор Димитров е сред тримата тенисисти, заедно с Федерер и Мъри, представящи се най-добре на бързите настилки през сезона, с неговите 24 победи и 6 загуби, което прави 80 % спечелини мачове. Това със сигурност дава поводи за оптимизъм.

Със сигурност ни очакват две, изпъстрени със страхотен тенис и много емоции седмици, когато 128-те най-заслужили ще се хвърлят в битката за 2000 точки и 3 милиона долара, за да определят последният носител на трофей от Големият Шлем за 2017. Фаворите са ясно изразени, но изненадите изобщо не са изключени. Нека спечели най-заслужилият, а цяла България ще стиска палци това да е Григор Димитров. 

Петър Славейков, специално за Gol.bg