Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос.

Материалите ви ще бъдат публикувани в сайта, като авторските права остават в полза на Gol.bg.

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. С най-добрите и талантливи от вас ще изготвим и специални блиц-интервюта.

Днес публикуваме материал на Христо Иванов. Той пише за фундаменталното значение на Лео Меси и Кристиано Роналдо в Барселона и Реал Мадрид и изказва мнение как останалите отбори, които нямат двамата, трябва да се справят.

Лео Меси и Кристиано Роналдо безспорно са най-великите футболисти в наше време. Благодарение на двамата, през новия век Барселона и Реал Мадрид тотално доминират в Шампионска лига. Просто двете звезди излизат на сцената и в най-големите, най-решаващите мачове и вкарват най-важните голове.

Логично клубната политика на "Камп Ноу" и "Сантяго Бернабеу" се върти около Меси и Роналдо. Преди купуването на нов футболист, продажба и всякакви въпроси, шефовете на каталунците и мадридчаните се допитват до двете си звезди. Играта на Барса и Реал винаги е била подчинена на двамата, макар че в последно време Кристиано не се опитва да изпъква с индивидуалност, а представянето му е в името на отбора. След назначаването на Ернесто Валверде, пък в Барса отново всичко се върти около Меси, който има свободна роля на терена. И безспорно, това е най-правилният ход. Когато разполагаш с подобен футболисти, ще е грешка, ако не му дадеш юздите.

В последно време обаче голямо впечатление прави, че много футболисти се опитват да подражават на Меси и Роналдо. Те са от световна класа, но далеч не са от нивото на двамата. Никой не е от тяхното ниво. Най-пресният пример за това е Роберт Левандовски, който в последните месеци на няколко пъти си позволи да критикува шефовете на Байерн. Полският стрелец определено иска да се чувства важен като Меси и Роналдо, да има същата фундаментална роля като тях. Проблемът му обаче е, че това е невъзможно.

Същото се отнася и за Неймар. Точно поради тази причина той премина в ПСЖ, където е крал, а при наличието на Меси в Барса, това беше невъзможно Да, в бъдеще бразилецът има всички предпоставки да спечели Златната топка, но това ще стане след края на ерата на Меси и Роналдо. В началото на престоя си в Реал Мадрид, Гарет Бейл опита същото, но бързо разбра, че това няма как да се случи. Една от причините Златан Ибрахимович да не прокопса в на "Камп Ноу" (въпреки добрите си показатели), е отново Меси. Там командва един човек.

Примерите за футболисти, които искат да са като Меси и Роналдо, са още много. Но никой не е толкова решаващ. Единствено те са незаменими. И в Ювентус много добре знаят това – ключът към успехите на "бианконерите" в последните години. Там отборът е преди всичко. Когато нямаш Лео или Кристиано, трябва да подчиниш всичко на отборната игра. Не случайно Леонардо Бонучи беше продаден на Милан. Въпреки че е защитник и наличието на Джанлуиджи Буфон, той се опита да изземе лидерските функции, подобно на Меси и Роналдо. Логично, "старата госпожа" му показа вратата. Бонучи най-вероятно е бил подтикнат от ласкавите отзиви от медиите по негов адрес. Това се отнася и за гореизброените имена, и за други.

Но когато нямаш Меси и Роналдо, трябва да действаш като Юве. Тогава отборът е над всичко.

Христо Колев, специално за Gol.bg