Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос.

Материалите ви ще бъдат публикувани в сайта, като авторските права остават в полза на Gol.bg.

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. С най-добрите и талантливи от вас ще изготвим и специални блиц-интервюта.

Днес публикуваме нов материал на Светослав Илиев, който обръща внимание на уникалните успехи на Григор Димитров тази година.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

За пръв път от 19 години дебютант спечели финалния за годината турнир на ATP. Направи го повече от убедително – с пет победи и нито едно поражение. Вероятно, ако ставаше дума за чуждестранен тенисист, нямаше да обърнем сериозно внимание, но когато това постижение е дело на българин, сме задължени да му отдадем заслуженото.

Григор Димитров без съмнение е най-актуалното име в мъжкия тенис. Само допреди година, той бе отписван от повечето анализатори и любители на този интелигентен спорт. С ръка на сърцето може да кажем, че имаше основания за това – Григор демонстрираше непостоянство в изявите си, а и често позволяваше на емоциите си да ескалират. Една непредизвикана грешка в решителен момент отключваше още множество такива, резултиращи в загуби в мачове, в които не се виждаше как може да бъде загубена инициативата.

Към днешна дата обаче няма и помен от онова напрегнато момче, чупещо ракета след ракета на корта. През отминалия вече сезон българинът показа постоянство и зрялост. Вместо да се ядосва след лесно изпусната точка, той вече мисли за следващото разиграване. Именно емоционалният растеж, който Димитров прибави към безспорната си класа, го утвърди като топ състезател от най-високо равнище.

С успехите си през годината, достигнали своя апогей в Лондон, Григор Димитров накара българите да се усмихват, да се чувстват горди. Човек трябва да е много закорявал и злобен, за да остане равнодушен към развяващите се български знамена и мощните възгласи „Гришо, Гришо”.

Необходимо е да оценим подобаващо представянето на Григор, защото нищо не идва даром, а е резултат от много труд и лишения. Навярно има хора, които считат, че пътят на успешния професионален спортист е осеян с цветя и рози, но едва ли осъзнават колко дупки има по него. Но за да успееш, трябва да прескочиш дупките и да вземеш цветята. Григор успя да го направи.

По-важното е друго. За пръв път в историята на тениса, България разполага с играч от световна класа. Нашата страна има големи традиции в гимнастиката, борбата, вдигането на тежести, бокса и др., но с колко елитни спортисти в най-гледаните и комерсиални спортове можем да се похвалим? Броят се на пръстите на едната ръка, като всички те са родени във времена, когато спортът у нас бе сред водещите държавни приоритети.

За никого не е тайна, че от много години българският спорт се намира в лошо състояние. Страната ни има остър дефицит на качествени състезатели и треньори. Масовият спорт, за голямо съжаление, се превърна в отживелица. Все по-малко деца спортуват, тази дейност изглежда анахронична сред съвременната младеж, която предпочита да отдава по-голямата част от времето си на социалните мрежи и други изкушения.

Затова не е редно да се отнасяме с нихилизъм към постиженията на родните спортисти. Можем само да свалим шапка на Григор Димитров и да сме му благодарни, че прославя България. Това е един наистина достоен посланик на страната ни навсякъде по света.

Дори да не спечели турнир от Големия шлем, каквото е целта му, Григор Димитров вече записа името си със златни букви в българската спортна летопис. Той е причината милиони българи да застанат пред телевизионните екрани и да гледат по-позитивно на ежедневието си. Тенисистът нагледно ни показа, че българите не сме „по-лош материал” от останалите и че с цената на много труд, дисциплина и търпение сме способни да постигнем значими успехи.

Материал на Светослав Илиев