Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос.

Материалите ви ще бъдат публикувани в сайта, като авторските права остават в полза на Gol.bg.

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. С най-добрите и талантливи от вас ще изготвим и специални блиц-интервюта.

Днес публикуваме материал на Тихомир Шумков, който обръща внимание на предполагаемата Европейска Супер лига.


Новината на Gol.bg за създаването на Европейската Супер лига ме провокира да напиша и своето мнение по темата. Останах изненадан кои отбори са в основата на "бунта" и защо целят отцепване от европейските клубни турнири в сегашния им вид.

Барселона, Реал Мадрид, Байерн Мюнхен, Ювентус и ПСЖ без съмнение са сред големите фаворити в Шампионската лига и през последните години имат превес пред английските клубове в Шампионската лига. Всеки един от тези отбори получава огромни приходи от телевизионни права, продажба на билети, приходи от артикули и куп спонсорски договори.

Защо им е да се премахва магията на Шампионската лига и да влязат в едно предполагаемо първенство от 20 топ-отбора, където всеки кръг си обречен на загуба, защото на практика нямаш слаб противник? Сметките показват, че за да станеш носител на трофея в Шампионската лига, трябва да преминеш през максимум 5 тежки противника - един в групите и още четири на елиминациите. Ако обаче преодолееш само пет силни противника в Европейската Супер лига, ще бъде около средата на таблицата в имагинерното първенство, в което ще участват най-атрактивните европейски отбори. 

И отново опираме до дълбоката и болезнена истина в света на модерния футбол - парите. Всичко е заради тях. Защо да печелят "само" стотици милиони евро, след като грандовете могат да гонят дори почти половин милиард на сезон в новия формат? Футболният свят започна да се върти много по-бързо и в обратна посока, след като ПСЖ купи Неймар от Барселона за 222 милиона евро. Вече нищо не е същото.

Но началото беше дадено от телевизиите и мощните спонсори, които предлагат невиждани суми за телевизионни права и реклама. Всички плюят по арабските собственици на Ман Сити и ПСЖ, но защо никой не казва нищо за договорите на Барса с катарските авиолинии и Найк, за договора на Манчестър Юнайтед с Шевролет и Адидас, или пък за милионите под масата, които взе Реал Мадрид от Адидас и Fly Emirates? Говорим за огромни суми, които не кореспондираха с доскорошните рекорди във въпросните пера от бюджета.

Големият проблем на новия формат, ако изобщо се стигне до неговото осъществяване е, че европейските грандове ще си направят зрелищно харакири в търсене на големите пари. Първото място е само едно. Второто донякъде ще е престижно, но всяка една позиция под него е прекият път към посредствеността. Масово европейските грандове ще изградят манталитет на амбициозен средняк. Казано по друг начин - големец без амбиции. Зависи от гледната точка. Какъвто е Арсенал с оглед успехите на този славен английски клуб през последното десетилетие.

Голямата цел на "артилеристите" беше да завършат в Топ 4 в края на сезона. Витрината празна, но банковата сметка е пълна. Нищо, че са боксовата круша на Барса, Байерн и почти всеки друг колос в Шампионската лига. Цикълът се повтаря, всеки сезон е като предходния, но на "Емиратс" са доволни. Стабилен във финансово отношение клуб, който някога печелеше и големи трофеи, а вече печели пари. Една модерна пералня за пари - много лъскава и атрактивна (като стил на игра), но нищо повече от пералня.

Не е случайно дърпането на английските клубове от Европейската Супер лига (поне засега, защото тяхното любов към транзакциите е пословична). В новия формат те трудно ще се преборят за местата в Топ 3, с оглед сегашните сили на грандовете. Ще бъдат средностатистически отбори и ще взимат навярно същите пари, каквито прибират в момента от тлъстите си договори със Скай спортс и БТ. Защо им е да бъдат пети, шести, седми и осми, след като сега са първи, втори, трети и четвърти без конкуренцията на Барса, Реал, Байерн, Юве и ПСЖ? Без английските отбори обаче последните пет няма да могат да сформират каквато и да Супер лига, защото "дървени" или не, английските клубове предизвикват медиен и зрителски интерес. И това съответно генерира приходи.

Големият въпрос пред всички грандове в Европа е какво искат - слава и много пари, или кошница от още повече пари, обвита в непромокаемата пелена на посредствеността.