Руският сайт "Спорт Сегодня" публикува материал, посветен на Ули Хьонес и "колегите" му - футболните босове, разгневили Темида.

 

Ули Хьонес  (Байерн)

През април миналата година президентът на Байерн облекчи съвестта си, като призна, че е укривал данъци. Той остана на свобода срещу гаранция от 5 млн. евро.

Хьонес имал тайна сметка в швейцарска банка и седем пъти предоставил невярна или непълна информация на финансовите власти в Германия.

„Укривах данъци. Разбирам, че признанието ми не променя нищо. Надявах се само, че това ще ми помогне да избегна углавно преследване”, сподели преди няколко дни Хьонес в очакване на решението на съда.

Президентът на Байерн подчерта, че е готов да погаси задълженията си със задна дата и напомни, че е дарил около 5 млн. евро за социални нужди. Съдът обаче оцени благородните му пориви едва на година и половина. Така вместо 5 г., Хьонес ще прекара зад решедките 3,5 г.

 

Карсън Йънг (Бирмингам)

През юни 2011 г. собственикът на Бирмингам бе арестуван в родния Хонконг по подозрение в пране на пари. Официалният сайт на клуба веднага публикува декларация, че Бирмингам Сити няма никакво отношение към възможните престъпни действия на Йънг.

Последният излезе на свобода под гаранция и продължи да управлява клуба, като даже включи в съвета на директорите 18-годишния си син Райън. Наскоро пък стана ясна присъдата на съда в Хонконг: за изпирането на общо 55 млн. паунда в периода между 2001 и 2007 г. Карсън Йънг ще трябва да прекара на топло 6 г.

 

Таксин Шинаватра (Манчестър Сити)

Бившият премиер на Тайланд купи Сити през 2007 г. и спечели симпатиите на феновете, като привлече за мениджър Свен-Йоран Ериксон иосигури няколко нови попълнения. Шинаватра докара в Англия и трима свои сънародници, способни да уцелват топката с крак – Даенгда, Суху и Сейво, но последните бързо обраха гълъбите.

А през септември 2008 г. се покри и самият Шинаватра, който продаде клуба на арабите и запази званието „почетен президент”. Той бе лишен от него, когато стана ясно, че е осъден на 2 г. затвор от Висшия съд на Тайланд за корупционни сделки по време на дейността си като министър-председател.

Масимо Челино (Каляри)

Челино е опитен мошеник. За първи път е осъден през 1996 г., когато със сестра си Лучия измъква от Министерството на селското стопанство сума, която се оценява на 7,5 млн. евро днешни пари.

През 2001 г. отново има съдебни неприятности, след като подправя счетоводната документация на Каляри. В заповедта за арест пишело: „Ярко изразени криминални наклонности. Способен на всякакви измами, за да постигне целите си”.

Последният (засега) епизод се разигра през февруари миналата година. Тогава Челино бе признат за виновен в опит за разхищаване на средства, отделени за строителството на стадион „Ис Аренас”. Освен това президентът на клуба умишлено изопачил фактите и получил лиценз за издигането на временно съоръжение, което не съответствало на действителността и било в разрез със закона.

В момента Челино и дъщеря му Елеонора са напът да продадат Каляри и да сложат ръка на новата си футболна играчка – английския Лийдс.

Силвио Берлускони (Милан)

Не е възможно да се изброят всички случаи, в които Силвио Берлускони безцеремонно е шляпвал Темида по дупето, а в отговор тя го е заплашвала с меча си. В какво ли не е бил обвиняван този достоен „кавалер на труда”! Финансови машинации, вземане на подкупи, сексуални скандали, връзки с мафията, укриване на данъци – списъкът е безкраен.

Странното е, че нито веднъж Берлускони не се е озовавал зад решетките. Явно Фортуна го обича повече, отколкото Темида. Все пак последната присъда на Берлускони остана в сила. Той получи 4 г. ефективна присъда за данъчни далавери. 76-годишният бивш премиер и този път не влезе в затвора. Спаси го преклонната му възраст.

 

Серджо Краньоти (Лацио)

Докато процъфтяваше гигантският хранителен концерн „Чирио”, същото се отнасяше за Серджо Краньоти и Лацио. Но през 2002 г. дойдоха наченките на кризата и скоро този цирей се спука с гръм и трясък, а бликналата гной заля всички наоколо. Машинациите на ръководителите на компанията предизвикаха нейния крах, а Краньоти бе лишен от свобода.Той влезе в затвора през февруари 2004 г., но излезе на свобода през август същата година.

Делото за фалита на „Чирио” се точи и до днес, защото  е изключително трудно да се проучат всички детайли на финансова катастрофа от такъв мащаб. Последният съдебен процес от 2011 г. донесе на Краньоти 9-годишна присъда.

Хосе Мария дел Нидо (Севиля)

Пламенният бивш адвокат на Хесус Хил извърши големи дела в Севиля. Той се разправи безпощадно с дълговете и спечели няколко трофея. През декември миналата година обаче босът бе уличен в раздаване на подкупи и разхищаване на средства от хазната на курорта Марбея.

Първоначално Дел Нидо бе осъден на 7,5 г., а обжалването  намали присъдата едва с половин година. Дел Нидо влезе в затвора на 5 март.

Джиджи Бекали (Стяуа)

Царственият велможа олигарх с маниери на тиранин мафиот се смяташе най-малко за крал на Румъния. Той не се съобразяваше с никого, избухваше по най-незначителни поводи, отвличаше хора и оскърбяваше всички наред, включително някои от най-важните политици в страната.В крайна сметка обаче му намериха цаката – миналото лято той получи 3-годишна присъда за присвояване на държавни земи.

Но и зад решетките Бекали продължава да дърпа конците в Стяуа. Директно от килията той започна да се пазари с Тотнъм, който предложи 6,9 млн. евро  за Влад Кирикеш: „Аз се казвам Джиджи Бекали. А тези типове от Тотнъм кои са? Забранявам този трансфер. Трябва да влезем в Шампионската лига”. Месец по-късно лондончани се навиха да платят 8 млн. за защитника.

Виторио Чеки Гори (Фиорентина)

Кинопродуцентът и знаменит веселяк Чеки Гори бе начело на Фиорентина от 1993 до 2002 г. Имаше хубави моменти (виолетовите спечелиха Купа и Суперкупа на Италия и участваха в Шампионската лига), имаше лоши (несбъднати грандиозни амбиции, продажбата на Батистута), а накрая се стигна до пълна катастрофа – клубът фалира. Синдикът  откри дългове в размер на 50 млн. евро и Фиорентина бе ликвидирана (по-късно традиционното име на клуба бе възстановено).

Що се касае до самия Чеки Гори, той го загази сериозно. Съдиха го за пране на пари, а в сейфа му в Рим бяха открити планини от кокаин. Разследването за причините за фалита на Фиорентина пък доведе до присъда от 3 г. и 4 месеца (впоследствие му бяха спестени 3 години).

Чеки Гори продължи да се явява в съда по най-различни дела, свързани с фиктивни фалити на негови фирми и през октомври миналата година дойде очакваната развръзка – 7 години затвор.

Калисто Танци (Парма)

Разграбвайки концерна „Пармалат”, Калисто Танци нанесе на Италия съкрушителен удар под пояса. Крахът на Парма е най-незначителната от щетите, причинени от престъпните действия на Танци и членовете на семейството му.

През 2003 г. новият председател на управата на „Пармалат” проверил документацията и установил, че в течение на над 10 години компанията е покривала загубите си и е завишавала печалбата. Танци присвоил над 500 млн. евро, довеждайки концерна до фалит. Това предизвика нечуван скок на продажбите на успокоителни в Парма – градът просто полудя.

Старият и болен Танци, по-точно скелетът с опъната кожа, останал от него, продължава да се влачи по най-различни съдилища. И досега го разпитват и му лепят нови пресъди. Мнозина обаче са на мнение, че човекът, който обичаше да повтаря, че „християнските ценности” са по-важни от парите, си го е заслужил напълно.

Александър Скворцов, "Спорт Сегодня"