Жребият за четвъртфиналите на Шампионската лига изправи един срещу друг Пари СЖ и Челси. Това означава, че един срещу друг ще се изправят двама от най-известните и скандални персонажи в света на футбола – Жозе Моуриньо и Златан Ибрахимович. По този случай „Гадзета дело Спорт“ припомни някои пиперливи изказвания на двамата през годините.

Жозе

Ако исках лесна работа, щях да си остана в Порто: хубаво синьо кресло, една спечелена Шампионска лига, Господ, а след него – аз.

Барселона е голям културен център, там има много театри и това момче Меси явно е прихванало нещо, защото е голям актьор на терена.

Не съм най-добрият треньор в света, но мисля, че няма по-добър от мене.

(Съзнателно или не, Моуриньо перифразира покойния Брайън Клъф, който навремето заявил: „Не казвам, че съм най-добрият мениджър, но определено съм в топ 1)

Ло Монако? Не го познавам. Чувал съм само за тибетските монаси, Княжество Монако, Байерн (Мюнхен) и Гран при на Монако.

(Така Моуриньо отвърна на нападките на бившия шеф в Катания Пиетро ло Монако. На италиански монах е monaco, а Мюнхен - Monaco di Baviera)

Не обичам интелектуалната проституция, обичам интелектуалната честност.

Чувам ропота на враговете си и това ми харесва.

Разликата между мен и Пелегрини е, че ако ме изгонят, аз няма да стана треньор на Малага. Ако ме уволнят, ще поема някой голям италиански или английски отбор.

Ако събера всички камъни, които хората хвърлят в моята градина, ще мога да си вдигна един хубав паметник.

Ако кажа на Гуардиола и на УЕФА всичко, което си мисля за тях, кариерата ми ще приключи още днес. Затова ще си го спестя и ще задам един-единствен въпрос: „Защо?“. Не разбирам защо съдията постъпи така. Може би заради рекламата на Уницеф на фланелките на Барселона или защото синьор Вияр е много силен в УЕФА или защото играчите на Барса са големи симпатични.

Бил съм посредствен? Всеки има право на мнение и аз уважавам чуждото мнение, включително и това на Земан. Между другото, кой беше този Земан? Ще проверя в „Гугъл“.

Да бъдеш Кристиано Роналдо е много по-трудно, отколкото да бъдеш Меси.

Възхищавам се на Венгер и се възхищавам на Арсенал – един клуб, който подкрепя своя мениджър в лошите моменти, особено когато лошите моменти са толкова много.

 

Ибра

Наистина ли Милан вече няма пари? Искате ли да ви пратя един чек?

Няма по-лоши запалянковци от тифозите на Интер.

В Барселона Меси, Шави, Иниеста и останалите бяха като ученици, които винаги слушат учителя. Приличаха на добре дресирани кученца.

Аз съм ферари, а Гуардиола ме управляваше, сякаш съм някакъв фиат.

Не си струва да гледаш световното първенство, щом аз не участвам.

Това го знае само Бог… В момента говорите с него.

Какво подарих на жена си за рождения й ден? Нищо, тя вече си има Златан.

От няколко седмици търсим къща в Париж. Ако не намерим, ще се наложи да купя цял хотел.

Когато Златан е контузен, това е голям проблем за неговите съотборници.

Коя е най-красивата жена на света? Питай жена си.

Срещу Марсилия играхме с петима защитници – нашите четирима, плюс техният нападател Жиняк.

Аз тръгнах надясно и той направи същото. После тръгнах наляво и той направи същото. Накрая пак тръгнах наляво, а той отиде да си купи хотдог.

(За дуела си със защитника на Ливърпул Стефан Аншо)