Той дойде, видя и победи. Златан Ибрахимович се справя отлично със задълженията си на професионална суперзвезда във Франция. Таранът изведе ПСЖ до две поредни титли на страната, демонстрирайки неповторимия си дързък и нехаен стил. И в двата случая той стана голмайстор и най-добър играч на шампионата и засега не дава никакви признаци, че е готов да отстъпи трона си.

Присъдата на някогашния носител на "Златната топка" Жан-Пиер Папен, изнесена малко след трансфера на Ибрахимович в Париж, продължава да е актуална: "В сравнение с всички останали играчи във Франция, той просто е от друга планета".

Резултатността му с екипа на френския гигант (76 гола в 92 мача) е изключителна, а навикът му да прекарва лятото като шампион не е нищо ново. В 11 от последните 13 сезона Ибрахимович спечели титлата на страната, в която се подвизаваше, макар че тези на Ювентус впоследствие бяха отнети.

СПРАВКА

Шампионските титли в кариерата на Ибра

Аякс

2002, 2004

Ювентус

2005, 2006

Интер

2007, 2008, 2009

Барселона

2010

Милан

2011

ПСЖ

2013, 2014

 

Единствените знаменити футболисти, ставали шампиони повече пъти от Златан, са Райън Гигс (13 пъти с Манчестър Юн) и Франсиско Хенто (12 пъти с Реал М).

А ако Ибра остане на "Парк де Пренс" до края на договора си, който изтича след две години, кой би се обзаложил, че той няма да добави нови трофеи в личната си колекция?

До неотдавна френският шампионат беше абсолютно непредсказуем, като от 2007 до 2013 шест различни отбора спечелиха титлата. Двата поредни успеха на ПСЖ обаче може би са предвестник на период на продължително господство за парижани, подобен на онзи, в който Лион стана шампион седем пъти поред в началото на века.

"Съперниците" на Ибрахимович и ПСЖ изглеждат на светлинни години от шампионите. Олимпик (Марсилия) се довери на аржентинския треньор Марсело Биелса и президентът на клуба Венсан Лабрун обеща "културна революция", но продажбата на звездата Матьо Валбуена едва ли ще помогне на тима от пристанищния град.

Третият от миналия сезон Лил разчита на младоците Дивок Ориги и Маркос Лопес (които са собственост съответно на Ливърпул и Ман Сити), но би било невероятно двамата да успеят да донесат на клуба втора титла в последните пет години.

За голямо съжаление на неутралните почитатели на футбола, амбициите на Монако май се оказаха колкото големи, толкова и краткотрайни. Преди година монегаските изсипаха торби с пари и заеха второто място в първенството, но сега паричните потоци пресъхнаха.

Клубът от княжеството се раздели с Хамес Родригес, за когото Реал извади 80 млн. евро, а Радамел Фалкао е напът да последва сънародника си на "Бернабеу". Колумбиецът всъщност е единственият нападател във Франция, който може да се сравнява с Ибрахимович като класа, умения и постоянство. Ако го загуби, Монако на практика ще хвърли кърпата още преди надпреварата да е започнала.

Междувременно ПСЖ не само задържа най-добрите си играчи, но и добави централния защитник Давид Луис от Челси. Треньорът Лоран Блан може само да се надява Единсон Кавани да излезе от сянката на Ибра и да заблести толкова ярко, колкото го правеше в предишния си тим Наполи.

Казано с две думи, в момента изглежда абсолютно невъзможно който и да е в Лига 1 да се доближи на прилична дистанция до парижани в започващия днес шампионат. Наполеон беше казал, че "невъзможно" е дума, присъстваща единствено в речника на глупаците, но самата фраза звучи като нещо, излязло от устата на Златан.

Той може да не е командвал армия и никога да не е носил истинска корона, но засега Ибрахимович си остава футболният император на Франция.

Майлс Чембърс, Goal.com