Кандидат за място в изпълкома на ФИФА от Катар най-вероятно ще бъде отстранен от предизборната борба и наказан, тъй като не е казал истината при разследване от страна на централата.

Разследващите действията вътре във ФИФА служители са поискали от членовете на Комисията по етика да наложат наказание на Сауд ал Моханади лишаване от право да работи във футбола най-малко за две години и половина и глоба от 20 хиляди швейцарски франка. Уточнява се, че наказанието не е свързано с разследването на домакинството на Катар на Световното първенство през 2022-а година.

"Разследването срещу господин Ал Моханади е заради прикриването на истина и детайли, които са могли да бъдат от полза на Етичната комисияа. Също така информацията, която той е посочил, не отговаря на истината. По този начин се затруднява и генералното разследване на ФИФА, е становището на хората от Вътрешни разследвания.

Катарецът е един от общо четиримата азиатски представители, които се борят за две места в изпълкома на ФИФА при новия президент Джани Инфантино. Това е и втори опит на Катар да вкара свой човек на най-високо ниво, а негативното отношение вече е гарантирано заради скандала с Мохамед Бин Хамам, който се оказа въвлечен в купуване на гласове от зона КОНКАКАФ за избора на домакин на Мондиал 2022.

Бин Хамам е лишен до живот от правото да работи в сферата на футбола.