Швеция направи зрелищен обрат 3:2 срещу европейския шампион Португалия в приятелски мач, игран на стадиона в Мадейра. Двата отбора си размениха по едно силно полувреме, след като през първата част домакините имаха надмощие и поведоха с попадение на Кристиано Роналдо и автогол на Андреас Гранкивст.

След почивката обаче иберийците се отпуснаха, а най-добрият в състава на Швеция Виктор Клаесон се развихри с две попадения, в последните секунди на мача Жоао Кансело си вкара автогол и закопа еврошампиона. Преди началото на мача капитанът на Португалия вдигна купата, завоювана на Евро 2016 пред публиката в Мадейра, родното място на мегазвездата.


Първата добра възможност се удаде за Португалия - Ренато Санчес шутира от дистанция, но не намери вратата. В 10-ата минута Клаесон завърши силна контра на Швеция с удар отдясно по диагонала, но вратарят на иберийците Морафона спаси.

В 18-ата минута доста активният по десния фланг Желсон Мартинс центрира отлично в наказателното поле за Роналдо, който отблизо засече топката от въздуха и простреля Йонсон за 1:0.

Швеция можеше бързо да се върне в мача, но воле на Клаесон профуча над вратата. При следващата атака Ниман получи идеалната топка отдясно очи в очи с Морафона и засече лошо топката и я прати покрай вратата.

В 26-ата минута Роналдо бе близо до втори гол, но волето му бе избито в корнер от вратаря Йонсон В 34-ата минута с доза късмет Португалия стигна до ново попадение. Отново шилото отдясно Желсон Мартинс пусна остра топка пред вратата и Гранквист я засече в собствената мрежа. В края на първото полувреме владеенето на топката бе 61% срещу 39% в полза на домакините.

След почивката Швеция започна по-смело. Себастиан Ларсон опита специалитета си от пряк свободен удар, мо Морафона отново се намеси стабилно и запази вратата си суха. В 58-ата скандинавците успяха да намалят резултата. Ниман с тънък пас изведе зад португалската защита Клаесон, който отблизо опъна мрежата за 2:1.

Секунди по-късно голмайсторът за Швеция можеше да шокира за втори пъти иберийците, но този път Морафона спаси ударът му извън наказателното поле. Постепенно смените и в двата отбора развалиха ритъма на мача.

Най-добрият за гостите Клаесен все пак отново излезе на голова позиция и можеше изравни резултата, но ударът му премина до дясната греда на Морафона. Малко след това в 76-ата минута последва корнер за скандинавците и Клаесон засече топката на първа греда, за да изравни резултата.

Мачът отиваше на справедливо равенство, когато в края на продължението на мача десният бек на Португалия си вкара автогол и донесе престижния успех на Швеция.

Португалия - Швеция 2:3

1:0 Роналдо 18
2:0 Гранквист 34-автогол
2:1 Клаесон 57
2:2 Клаесон 76
2:3 Кансело 90+3-автогол

Португалия: Морафона, Кансело, Алвеш, Нето, Елизеу, Моутиньо, Перейра, Санчес, Желсон Мартинес, Бернардо Силва, Роналдо

Швеция: Йонсон, Крафт, Гранквист, Хеландер, Хулт, Клаесон, Себ. Ларсон, Йохансон, Сам Ларсон, Ниман, Телин