Световната футболна федерация (ФИФА) е започнала разследване срещу всички 23-ма футболни национали на Русия, участвали на световното първенство в Бразилия през 2014 година заради употреба на допинг, разкри британският вестник "Дейли Мейл".

ФИФА смята, че футболистите са били част от мащабната схема за масово използване на допинг със знанието и протекцията на руските власти.

Петима от играчите, срещу които се води разследването, представляваха Русия и на турнира за купата на Конфедерациите. Това са Игор Акинфеев, Юрий Жирков, Александър Самедов, Денис Глушаков и Максим Кануников.

През следващата година Русия ще бъде домакин на световното първенство, но новите разкритията за допинг поставят ново черно петно върху името на страната след скандалите с манипулирането на проби от Зимните олимпийски игри в Сочи и леката атлетика.

Според "Дейли Мейл" ФИФА ще извади доказателствата срещу руските футболисти в най-скоро време.

Междувременно президентът на Руския футболен съюз и вицепремиер на Русия Виталий Мутко заяви, че не приема сериозно новите обвинения, тъй като по негови думи във футбола нямало допинг, а освен това играчите са подлагани на безкраен брой проверки, които не са установили никакви нарушения.