Националният ни отбор бе върнат в реалността от Сърбия. "Орлите" не се намират в най-добрата си форма, но въпреки това постигнаха победа на стадион "Васил Левски".

Това бе дебютът на Лотар Матеус пред българска публика, в който той видя каква е суровата реалност в представителния ни тим.

Всички очакваха, че легендарният футболист от близкото минало ще се окаже така чакания Месия, след като България постигна победи в евроквалификацията срещу Уелс и в контролата със Саудитска Арабия.

Срещу сърбите обаче се видя, че на нашия национален тим му е толкова потенциала. Просто трябва да се вгледаме в играчите, които имаме, и според това да си поставим постижими цели.

Истината е, че дори и Моуриньо да поеме нашите национали, страната ни пак няма да има почти никакъв шанс да се класира на Европейско или Световно първенство, защото просто липсва кадрови потенциал от футболисти.

Вижте например едни Валери Божинов и Ивелин Попов към които са насочени големите очаквания да вкарват в противниковите мрежи.

Преди няколко години нападателят на Парма бе смятан за един от най-големите таланти във футбола, но просто се вижда, че той не става.

Намира се в слаба форма, видимо напълнял е, а освен това рядко бележи голове. Валери няма и нито един силен мач за националния отбор, въпреки че вече успя да вкара няколко гола за него.

Ивелин - добър футболист, но и той не може да носи националния отбор на гърба си, а освен това е и твърде млад да му се възлагат такива задачи.

Мартин Петров в последно време не играе често в Болтън, при Стилиян ситуацията също се влошава, тъй като още не е ясно, дали ще остане във Вила и през следващия сезон.

Българинът в момента страда от травма, а представянето му, преди да се контузи, не бе никак убедително. Освен това и двамата вече са на по 31 години и карат 32-ата.

Бербатов се отказа от националния отбор, защото просто видя каква порнография цари тук ... и решението му е съвсем правилно.

Голяма част от националите ни не се представят никак убедително в клубовете си в чужбина и доста от тях са резерви.

Не трябва да забравяме също и факта, че почти няма национали, които да играят в големите евроклубове.

Има талантливи момчета като Ники Михайлов и Станислав Манолев, които са още млади и играят на много високо ниво в холандските грандове Твенте и ПСВ Айндховен, но просто само с тях не става.

Освен това е хубаво да се погледне към младежките гарнитури и да се види, че тамошните футболисти, почти всички, са твърди резерви в клубните си тимове, което само по себе си говори какво е нивото на работата с младите играчи.

Пределно ясно е, че Лотар Матеус ще бъде поредният пътник, който няма да може да сътвори нищо с националния отбор.

Не го казвам от голям песимизъм, а защото просто съм реалист и смятам, че това наистина е така. Немецът се труди здраво, това си личи, но просто отборът ни не разполага с достатъчен потенциал да играе голям футбол.

България вече е тотален средняк, а не сила, каквато беше по времето на Стоичков, Лечков, Балъков...

Другото нещо е, че не можем да разчитаме на моментните проблясъци и случайните резултати и да си мислим, че сме много силни, защото изобщо не е така.

Нашата държава може да има силен национален отбор след много години и то при положение, че започне да се работи здраво с младите футболисти и се построят спортни бази.

Освен това клубовете трябва да дават повече шанс на юношите си, вместо да взимат знайни и незнайни чужденци.

Към този момент е ясно - мисията на Лотар Матеус с националния отбор на България е меко казано невъзможна.

Просто проблемът не е в треньора, а в потенциала на отбора, но въпреки това на Боби Михайлов не му пречи да сменя селекционерите като носни кърпи.

Дали съм прав, това ще се разбере скоро.

Калоян Ангелов, Gol.bg