Вицешампионът на страната Левски загуби сензационно от Миньор с 0:1 в мач от 20-тия кръг на "А" група, който се игра на стадион "Георги Аспарухов" в столицата.

След около час игра Миньор откри резултата, когато Сюлейман Диамутен сбърка и Том центрира отдясно. От точката на дузпата Милен Василев "хвана" топката от ждроб, откривайки резултата.

В края на мача Христо Йовов вкара гол с глава, но съдийската бригада отмени попадението заради засада в изключително деликатната ситуация, в която все пак Бижутера се оказа малко зад гърба на отбраната на гостите.

Така Левски изпусна възможността да излезе като едноличен лидер в "А" група, като дори точката щеше да изстреля "сините" на върха. Сега те остават с 45 пункта, колкото имат Лудогорец и ЦСКА. Миньор събра 24 точки и се бетонира на деветото място в подреждането.



Срещата започна с преса на Миньор, но още в третата минута Дарко Тасевски намери Жуниньо на лявото крило. Новото попълнение на домакините навлезе на скорост в наказателното поле и пусна успоредно подаване отляво, но Чворович внимаваше и улови без никакви проблеми.

Малко след това "сините" стигнаха до първия ъглов удар в мача. След изпълнението на Тони Калво обаче Чворович скочи умело и улови преди Милиев да успее да играе с кълбото във вратарското поле.

После Сабри Бумела блокира с тяло Кристовао Рамос, който връхлиташе отдясно в наказателното поле, но алжирецът в състава на Миньор неутрализира нападателя на тима от "Герена".

Веднага след това Тони Калво изпълни късо подаване от ъглов удар към Рамос, който му върна кълбото, след което се стигна до изсипване на топката във вратарското поле, където Чворович нямаше проблеми.

В 20-тата минута Нуно Пинто отби удар на Брахими след продължителна атака на "чуковете", с участието на Милен Василев отляво и плеймейкъра Том. Брахими шутира прибързано по диагонала от границата на пеналта, но португалецът бе застанал на пътя на топката.

В средата на първата част Ванчо Траянов се опита да прехвърли стадиона, залагайки на свиреп шут от над 25 метра, който обаче се оказа много неточен. След половин час игра Дъстли Мюлдер центрира отдясно ниско по тревата, но стражът на перничани се справи без проблеми.

"Сините"решиха да предприемат нестандартен ход и Владимир Гаджев подаде назад от пряк свободен удар, където Иван Цветков нанесе хубав плътен удар с левия крак. Вратарят на гостите за пореден път улови.

След това топката бе изсипана в наказателното поле на перничани, където Жуниньо опита да изненада Чворович с глава, но стражът се хвърли и спаси.

В 40-тата минута Милен Василев получи подаване по левия фланг, навлезе на скорост в наказателното поле и центрира към непокрития Бибишков отляво, който стреля от около пет метра право в тялото на Пламен Илиев, който изби в корнер.

Веднага след това Бибишков пусна към Траянов и той шутира силно от около 25 метра, но отново Пламен Илиев спаси! Левски отговори веднага с хубав шут на Жуниньо, но този път Чворович успя да избие в ъглов удар.

След това Гаджев и Тасевски комбинираха помежду си и капитанът на "сините" бе изведен на стрелкова позиция в наказателното поле, но шутът му бе в средата на вратата и Чворович отново улови кълбото.

В добавеното време на първото полувреме Брахими стреля с левия крак след чудесен индивидуален пробив и топката мина на сантиметри от десния страничен стълб на Пламен Илиев.

След подновяването на играта Тони Калво опита хубаво подаване отляво и Чворович изпревари Сюлейман Диамутен, хващайки високата топка.

В 59-тата минута Милен Василев засече от ждроб хубав пас отдясно на Том след груба грешка на Диамутен и така "чуковете" поляха със студен душ своя съперник. За отбелязване е, че Василев бе един от най-добрите играчи на терена до този момент.

Три минути след това хубав удар от воле на Христозов с левия крак можеше да удвои аванса на гостите, а след това Жуниньо засече с глава центриране на Рамос, но блестящият в този мач Чворович изби в корнер.

Двайсетина минути преди края на мача Жуниньо получи пас отдясно и шутира моментално по диагонала, вместо да потърси Йовов и Тони Калво, а Чворович отново спаси своите.

В 87-та минута Нуно Пинто центрира прекрасно с левия крак отляво и влезлият като резерва Христо Йовов вкара топката с глава, но страничният съдия вдигна своя флаг за засада и главният арбитър Таско Тасков отмени гола. Повторението показа, че съдийската бригада е била права, макар засадата да бе твърде "тънка".

След това два поредни удара на Симеон Райков и Тони Калво бяха "омекотени" от рикошети и Чворович бе максимално улеснен, преди да улови топката и в двете ситуации.

В 93-тата минута Христо Йовов реши да стреля по диагонала отдясно, пращайки кълбото доста неточно в аут, а малко след това сензационната загуба на Левски стана факт!



Левски - Миньор  0:1

0:1  Милен Василев - 59'



Левски:
Пламен Илиев, Мюлдер, Диамутен, Милиев, Пинто, Гаджев, Тасевски (Старокин - 70'), Калво, Жуниньо (Райков - 82'), Цветков (Йовов - 56'), Рамос

Миньор:
Чворович, Христозов, Стойчев, М. Василев, Илиев, Траянов, В. Василев, Том (Михов - 80'), Брахими (Марков - 70'), Бибишков (Хаджиев - 86'), Бумела