Защитникът на Базел и националния отбор на България Иван Иванов спечели приза за "Футболист на годината", за 2013 година.

Той остави зад себе си Ивелин Попов от Кубан, който остана на второто място, както и железния халф на Лудогорец Светослав Дяков, който се задоволи с последното място в призовата тройка.

Това е първа подобна награда за Иванов, който през лятото осъществи силен трансфер в Швейцария и направи впечатляващи мачове с екипа на Базел в групите на Шампионската лига.

Иванов посвети наградата на покойната си майка и благодари на съотборниците си в Базел и националния тим.

"Искам да посветя тази награда на моята покойна майка, която ме е подкрепяла във всичко, което върша. Трябва да кажа едно голямо благодаря още на момчетата от националния отбор и на съотборниците ми в Базел", каза бранителят.

"Честно казано не очаквах да стана футболист на годината, очаквах Ивелин Попов да спечели приза. Имах свой фаворит и това бе именно той. Имах тайни надежди да съм в тройката, но не и да бъда първи".

"Много важно е да не забравяш откъде си тръгнал. Проходих с топката в краката и може би заради уникалното представяне на нашите герои през 1994 година избрах да станах футболист. Разбира се, че тази награда е пикът в моята кариера. Надявам се да затвърдя това представяне в следващите години, в които ще се стремя да вървя още по-нагоре"

Ето и челната десетка за "Футболист на годината":
10 - Симеон Славчев (Литекс)
9. Емил Гъргоров (ЦСКА)
8. Димитър Бербатов (Фулъм)
7. Александър Тонев (Астън Вила)
6. Тодор Неделев (Ботев)
5. Георги Миланов (ЦСКА Москва)
4. Владислав Стоянов (Лудогорец)
3. Светослав Дяков (Лудогорец)
2. Ивелин Попов (Кубан)
1. Иван Иванов (Базел)

Ето и всички индивидуални награди:

Най-красив гол: Цветомир Цонков в мача Нефтохимик - ЦСКА

Най-добър чужденец: Марселиньо (Лудогорец)

Футболист №1 на феновете: Тодор Неделев (Ботев)

Най-прогресиращ играч: Симеон Славчев (Литекс)

Най-добър вратар: Владислав Стоянов (Лудогорец)

Най-добър защитник: Валентин Илиев (ЦСКА)

Най-добър полузащитник: Светослав Дяков (Лудогорец)

Най-добър нападател: Мартин Камбуров (Локомотив Пловдив)

Най-добър треньор: Стойчо Стоев (Лудогорец) - подгласници Любослав Пенев (Селекционер на България) и Ивайло Петев (АЕЛ Лимасол)