През последните години Ивелин Попов е един от лидерите на националния отбор по футбол. В много от мачовете именно той носеше капитанската лента и се нагърбваше с най-голяма отговорност.

След мача с Малта обаче всичко се промени. „Лъвовете“ записаха една от най-срамните си страници, завършвайки 1:1 с аутсайдера насред София. Попето изпусна дузпа, а специалисти и медии го нарочиха едва ли не за национален предател.

В интервю специално за Gol.bg звездата на Кубан (Краснодар) разясни своята гледна точка за пропуска от бялата точка, говори за предстоящия мач с Италия и разкри откъде е започнал сривът на представителния тим през последните месеци. Ето какво каза Попов:

Италия е сериозен съперник, няма какво да губим. Какво е настроението преди мача?
- Настроението е нормално. Всички излизаме с нагласата, че можем да вземем нещо от този мач. Но реално не трябва да се заблуждаваме, че едва ли не ще победим с лекота Италия. Все пак знаем какъв съперник са и не трябва да имаме кой знае какви очаквания. Излизаме наистина да се раздадем и вече какво стане, това е.

Разучихте ли добре Италия?
- Да, разузнахме ги. Треньорското ръководство ни запозна с тях. Гледахме няколко дни видео и видяхме откъде можем да ги пробием и къде трябва да се пазим.

Кои са по-силни – те или хърватите?
- Нормално е тези два отбора да са на първите две места в групата, но мисля че италианците са малко по-добри от хърватие.

Защо се стигна до слабите резултати. Преди това играхте добре, всичко беше наред, но изведнъж всичко се срина?
- Всичко започна след загубата от Хърватия. Изсипа се доста негативна енергия и в тима се внесе доста напрежение. Едва ли не всички очакваха да победим с лекота, но виждате техните футболисти и виждате нас. Играят в Реал (Мадрид), Барселона, Атлетико (Мадрид), Интер. Ние пък имаме 4-5 души във вторите дивизии на първенствата, а останалите играем в средни отбори в държавите, в които сме. Така че не трябва да се самозалъгваме и да мислим, че сме №1, а трябва да гледаме по-реално и разумно на нещата, да се оглеждаме къде сме и тогава да тръгваме да правим сметки. Мисля, че от мача с Хърватия всичко тръгна надолу.

Имаме ли шансове за участие на бараж?
- Знаете, че във футбола всичко става. Преди старта на квалификациите си правихме някакви илюзии, но видяхте, че не се получават и по-добре да играем мач за мач и каквото стане.

Малко неприятен въпрос, но ще ни разкажете ли за дузпата с Малта. Много хора ви обвиниха, но на всеки се случва да пропусне, жълтите медии се скъсаха да пишат какво ли не?
- Наистина е неприятен. Така се случи, че не вкарах, но не можем да върнем нищо назад. Исках да я изпълня със сила в средата, ритнах я нагоре и това е.

Вие ли оставате титулярен изпълнител на дузпите?
- Този въпрос не сме го обсъдили, но малко или много след тази дузпа върху мен се изсипаха много критика и плювни. Нека, който смята, че ще вкара, да ги бие. Не е важно изпълнителя, важното е да вкараме гол

След края на мача казахте, че сте изпили 5 аулина и бутилка уиски...
- Преувеличиха се нещата, аз много добре си спомням какво казах. Не искам да коментирам, кажеш едно, излезе друго. Не искам вече да се връщам вече на тази тема. Както и да е, така са решили – така са написали. Живи и здрави да са.

Какви са ви впечатленията от Ивайло Петев?
- Познавам го от доста години, още докато беше активен футболист. Играчите на Лудогорец също ми разказаха, че има интересни виждания за футбола. Само можем да му пожелаем успех и да вдигне отбора. Но с Любослав Пенев не искам да го сравнява. Това го говорихме и в отбора – различни хора са, различни виждания и няма смисъл да говоря за това.

Николай Михайлов каза, че е имало проблеми в съблекалнята преди мачовете с Норвегия и Малта. Какви точно са били?
- Мача с Хърватия, както вече казах. Преди това бяхме в приповдигнато настроение, но след него се смачкахме психически и това ни изигра коша шега. Не е имало никакви конфликти между играчи и треньори. Това някои медии го писаха и преувеличиха. Провокации, с които не знам какво целят. Когато национален отбор се събира, нацията се обединява, при нас не е точно така. Но наистина се надявам на мача с Италия да дойдат много хора, които да ни подкрепят.

В Русия не спират да пишат за ваш трансфер – интерес от местните грандове, от английската Висша лига. Има ли наистина такъв и ако да, кои са отборите?
- Не мисля за това. Искам сега да се концентрирам изцяло върху мача с Италия. Всеки един ден, било то в националния отбор или в Кубан, съм свикнал да давам всичко от себе си. Когато се получава – да, когато не – не спирам и продължавам. На всеки един човек трудът му ще бъде възнаграден.

Какви са вашите лични цели?
- Всеки човек има цели, но не трябва винаги да е с цената на всичко. Когато искаш да направиш нещо, не се получава на всяка цена. Но когато следваш линията, нещата се получават.

И накрая ще дадете ли точен резултат за мача с Италия?
- Ще се радвам да победим с един гол разлика.

Веселин Коларов, Gol.bg.