Уест Хям спря серията си от 7 поредни мача без победа във Висшата лига, след като постигна много ценна победа с 2:0 на терена на Кардиф. 

Чуковете получиха 11 гола в предишните си 2 мача за домашните купи, но сега стигнаха до триумфа и така разочароваха Оле Гунар Солскяер, който направи дебют в Лигата начело на уелсците. 

Головете паднаха след почивката, а за отбелязване е и дебюта на Анди Каръл за лондончани за сезона. Джеймс Томкинс бе изгонен за Уест Хям в средата на втората част, но тимът успя да стигне до триумфа и вече има 18 точки, колкото и Кардиф, като по голова разлика е извън зоната на изпадащите. 

Анди Каръл очаквано бе на пейката за Чуковете за първи път през сезона. Джеймс Томкинс се завърна в центъра на защитата и партнираше на Роджър Джонсън. Карлтън Коул водеше атаката. 

Късметът обърна гръб на лондончани още в 5-ата минута. Даунинг центрира опасно във вратарското поле, а топката след като не бе засечено от никой, се отклони от далечната греда. Томкинс опита добавка, но Маршъл вниманаше и спаси. 

Домакините отговориха с опасно подаване, което Фрейзър Кембъл пропусна да засече и с претенции за дузпа за бутане на нападателя от Ги Демел, но сигнал на рефера не последва. 

При ситуацията обаче защитникът на Чуковете се контузи и след като няколко минути му бе оказвана помощ, бе изненесен на носилка и получи кислород, като бе заменен от Джордж Маккартни. Нов проблем за Сам Алърдайс. 

Последваха минути,  в които не се случи нищо кой знае какво. Последва удар на Кембъл над вратата, след хубаво подаване на Крейг Нуун. 

След това дойде и спорен момент. В 32-ата минута Ким напредна и стреля, Адриан спаси, а топката се удари в напречната греда и тупна на земята. Изглеждаше, че тя не е преминала зад голлинията. Адриан опита да улови, но бе избутан от Кембъл и след това влезе с топката във вратата, но реферът правилно отсъди фаул и голът не бе зачетен. 

Това се оказа важно, защото в 42-ата минута лондончани поведоха с отлично изработен гол. Джарвис получи на фланга, след което от въздуха пусна успоредно на голлинията в наказателното поле и Карлтън Коул се измъкна и с мощен удар вкара. Заради травмата на Демел реферът даде 10 минути продължение на първото полувреме, в което нищо не се случи.  

След паузата опасно центриране на влезлия от пейката Крейг Белами бе засечено от Марк Хъдзън, но над вратата. Кардиф обаче натисна и феновете искаха на два пъти дузпа за намеси на Джордж Маккартни, но Лий Мейсън ги подмина. 

Фрейзър Кембъл определено трябваше да изравни, когато в средата на втората част, стреля от 7-8 метра, но Адриан успя да избие с фантастичен рефлекс над гредата. Солскяер пусна и новото попълнение Магнус Ейкрем в стремежа да се справи с гостите. Уелският тим доминираше, но така и не стигаше до гол. 

Двайсетина минути преди края Уест Хям остана и с човек по-малко, след като Джеймс Томкинс бе изгонен за втори жълт картон. Това стана секунди, след като Анди Каръл дебютира за сезона във Висшата лига. 

В следващите минути домакините опитаха да натиснат, но Чуковете се бранеха със зъби и нокти и в добавеното време дочакаха своя шанс. Каръл овладя на фланга и подаде отлично на Марк Ноубъл, който с изстрел по диагонала гарантира ценните 3 точки.