Евертън не допусна първа загуба от Суонзи в историята, след като победи уелсците с 3:2 у дома в двубой от 31-ия кръг на Висшата лига. 

Това бе 20-ият мач между двата състава във всички турнири, като балансът в тях е 15 победи за мърсисайдци и 5 равенства. 

Само през този сезон хората на Роберто Мартинес вече имат требъл срещу Лебедите, след като ги победиха с 2:1 на „Либърти” в шампионата и 3:1 за ФА  Къп. 

Капитанът Фил Джагиелка все още липсваше за домакините, за които стартираха Рос Баркли и Ейдън Макгийди. Именно англичанинът спечели дузпа в средата на първата част, когато финтира Чико Флорес, който го събори. Лейтън Бейнс реализира, въпреки че Мишел Ворм позна ъгъла. 

В 33-ата минута обаче Вилфред Бони изравни за гостите, след хубава атака с няколко подавания, която нападателят завърши с удар отблизо. 

Двубоят бе решен малко след почивката. Ромелу Лукаку се пребори със съперник и подаде на фланга към Миралас, след което нахлу в наказателно поле и засече върнатата топка за 2:1. 

В 58-ата минута Рос Баркли остана непокрит след корнер на далечната греда, като дори спря топката и я прати в мрежата за трети път. Все пак в 90-ата минута Ашли Уилямс вкара втори гол за Суонзи с много мощен удар с глава, но това бе всичко за гостите, които с 29 точки остават близо до опасната зона. Евертън пък е 5-и с 54.