Нюкасъл размаза Тотнъм с 5:1 и го свали на трето място в класирането. Така Шпорите приключиха отново зад местния съперник Арсенал в подреждането и от 1995-а не са били пред Артилеристите. 

Свраките изиграха вероятно най-добрия си мач за сезона и напълно заслужаваха да спечелят. За тяхно съжаление победата бе без значение, тъй като изпадането стана факт в средата на седмицата. 

С представянето си обаче тимът даде надежди за бързо завръщане след най-добрите. Феновете пък демонстрираха доверие към Рафа Бенитес и поискаха той да остане начело на отбора, след като изведе Нюкасъл до серия от 6 поредни срещи без поражение в края на кампанията. 


Домакините започнаха амбицирано, докато Шпорите действаха сякаш твърде спокойно. Затова и в първите минути нямаше кой знае какви ситуации. Определено обаче Свраките действаха по-подредено и това това даде резултат. 

В 19-ата минута хубаво центриране отдясно бе отклонено, но на пътя на Сисоко. Халфът подаде пред вратата към Митрович, който бе с гръб, но много добре спря топката за нахлуващия Вайналдум, който без да се колебае стреля точно в далечния ъгъл. 

Голът определено даде самочувствие на домакините, а това, че Тотнъм владееше повече топката, не носеше нищо на лондончани. Шпорите продължаваха да се мъчат в атака, а Нюкасъл часаше своя момент и в 39-ата минута той дойде. 

Андрос Таунзънд нахлу в половината на съперника, след което подаде вдясно към Сисоко. Последва отлично центрира и от десетина метра Митрович засече с глава, не оставяйки шансове на Лорис – 2:0 за Нюкасъл!

Едва малко преди почивката гостите стигнаха до възможност. Хари Кейн се оказа с топка в краката в наказателното поле, пусна вдясно към Ериксен, който стреля силно от сравнително малък ъгъл, но Карл Дарлоу се справи. 

След паузата гостите не започнаха по най-добрия начин, но в 60-ата минута върнаха интригата. Ламела получи вляво и стреля мощно под гредата, вратарят Дарлоу докосна, но не успя да избие. 

Това даде надежда на гостите, които в средата на втората част получиха и числено предимство. Митрович атакува грубо с бутоните Уокър и заслужено бе отстранен. Вместо обаче да натиснат, Шпорите станаха жертва на скоростните атаки на домакините. 

В 73-ата минута Сисоко напредна и влезе в наказателното поле, след което сам потърси съприкосновение с Вертонген и падна. За учудване обаче, съдията посочи бялата точка, въпреки симулацията. Вайналдум се възползва и вкара за 3:1, което окончателно сломи съперника. 

Последваха многобройни атаки на Нюкасъл. Таунзънд тресна гредата, след което обаче Роландо Аарънс се пребори и стреля под гредата за 4:1. Почти веднага след това при контра пак той намери Янмаат, който с диагонален удар реализира за фантастичното 5:1.