Шотландия и Англия завършиха 2:2 в изключително драматична световна квалификация от група "F", която се игра на стадион "Хемпдън Парк" в Глазгоу.

Интересното е, че до 87-ата минута беше отбелязан само един гол - този на Окслейд Чембърлейн от средата на втората част. Тогава обаче дойде времето на Лий Грифитс, който закова два гола от пряк свободен удар в рамките на три минути.

По всичко личеше, че домакините ще постигнат сензационна късна победа, но в 93-ата минута Хари Кейн изравни след дълго центриране към него в наказателното поле. Така Англия остана на върха в групата с актив от 14 точки, докато Шотландия е четвърта с осем пункта.


"Трите лъва" започнаха мача малко нервно, но постепенно се окопитиха и четвърт час след началото започнаха да поглеждат в предни позиции. В 18-ата минута Ерик Дайър намери Хари Кейн, който преодоля Тиърни и отправи много силен удар, но над вратата на противника.

В средата на първата част отново Кейн се озова на отлична позиция след страхотен пробив на Адам Лалана. Стрелецът на англичаните се опита да отиграе ефектно със задна ножица, но не осъществи добър контакт с топката. Преди да измине половин час игра Тиърни блокира шут на Кейн, а при опита за добавка Маркъс Рашфорд не уцели целта.

Пет минути преди почивката един от най-добрите на терена Лалана прати топката в мрежата, но в нейната външна страна. Бързакът беше намерен от Кейн и след хубав финт стреля, но се получи рикошет. После и Ливърмор имаше своя шанс, но Гордън се намеси.

Пет минути след почивката Ливърмор стреля, получи се рикошет и кълбото се отби в десния страничен стълб. Последва стрелба на Кейхил, но защитникът спечели само корнер. На отсрещната врата Робъртсън получи възможност за стрелба, но би доста неточно.

В средата на второто полувреме на терена се появи Алекс Окслейд-Чембърлейн и смяната се оказа ключова, защото именно той откри резултата. Алекс преодоля трима противници и би с левия крак в тялото на Гордън, но вратарят не реагира добре. Пет минути след това Адам Лалана пропусна с глава при поредната добра акция на гостите.

В 87-ата минута сърцатите шотландци изравниха от пряк свободен удар, изпълнен от Лий Грифитс. Той завъртя топката майсторски и намери десния ъгъл.

За да бъде драмата пълна, само три пъти след това Грифитс повтори упражнението! Този път той получи възможност да бие от по-централна позиция и насочи топката в левия ъгъл, за ужас на капитулиралия отново Джо Харт.

В 93-ата минута Шотландия дори контраатакува за нов гол, но допусна грешка. Рахим Стърлинг центрира в наказателното поле и там Хари Кейн изравни с прекрасен удар от въздуха.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/tntrj6mMUEY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Шотландия - Англия 2:2

0:1 Алекс Окслейд-Чембърлейн - 70'
1:1 Лий Грифитс - 87'
2:1 Лий Грифитс - 90'
2:2 Хари Кейн - 93'

 

Шотландия: Гордън, Бера, Мългрю, Робъртсън, Тиърни, Браун, Морисън (Макартър - 46'), Снодграс (Фрейзър - 66'), Армстронг, Ания (Мартин - 81'), Грифитс

Англия: Харт, Кейхил, Смолинг, Бертран, Уокър, Дайър, Ливърмор (Дефоу - 95'), Али (Стърлинг - 84'), Лалана, Рашфорд (Окслейд-Чембърлейн  - 65'), Кейн