РБ Лайпциг победи Херта с 4:1 в Берлин в среща от 32-ия кръг на германското футболно първенство.

Момчетата на Ралф Хазенхютъл прекъснаха серия от две поредни равенства и с 66 точки до голяма степен си осигуриха сребърните медали, след като изградиха аванс от 6 точки пред третия Борусия Дортмунд преди последната два мача от сезона в Бундеслигата. Байерн Мюнхен, който вече си осигури пета поредна титла, има 76 точки.

Гостите откриха резултата в 11-ата минута, когато Тимо Вернер засече с глава отлично центриране на Марсел Забитцер от дясно.

РБ Лайпциг удвои аванса си в 54-ата минута след груба грешка на вратаря Руне Ярстейн. Норвежкият страж се подхлъзна при опита си да изчисти върната към него пас и топката попадна в краката на Юсуф Поулсен в наказателното поле, който веднага подаде към Вернер и той отблизо засече в празната врата с 19-ия си гол в Бундеслигата за сезона.

Херта рядко застрашаваше вратата на съперника, но в 85-ата минута успя да намали изоставането си. Владимир Дарида центрира от фаул от ляво към далечната греда в наказателното поле към, Ведад Ибишевич игра с глава, след което топката се отби от главата на резервата Рани Хедира и влезе в мрежата на гостите.

Минута преди края РБ Лайпциг реши всичко с трето попадение. При бърза контраатака резервата Дейви Зелке напредна от ляво, навлезе в наказателното поле и от малък ъгъл преодоля Ярстейн за 3:1.

Във втората минута на добавеното време Зелке вкара втори гол за крайното 4:1, след като се измъкна сам в ляво в пеналта и реализира.

Така столичани допуснаха втора загуба в последните си девет домакинства в първенството и останаха на пето място с 46 точки.