Футболистите на Испания се завърнаха на „Сокър Сити“ в Йоханесбург, където преди повече от 3 години вдигнаха световната купа, но сега загубиха с 0:1 контролата срещу домакините от Южна Африка.

В двубоя и двата тима имаха положения, но домакините успяха да реализират една ситуация и стигнаха до престижния успех.

Още в 3-ата минута Давид Вия откри, но попадението бе отменено правилно заради засада на нападателя при паса на Андрес Иниеста. След това халфът на Барселона стреля над вратата.

Гостите доминираха, но в 18-ата минута Манийса стреля опасно и гредата спаси Ла Фурия. Малко след това и Паркър накара Касияс да спасява удара му.

Фернандо Йоренте пропусна добра ситуация след удар с глава, а след това и Педро не успя да се възползва от отличен пас на Чаби Алонсо. Кумало обаче пропиля възможност за домакините малко преди паузата.

В 57-ата минута обаче Южна Африка поведе. Хубава комбинация бе завършена от Паркър, който набра скорост и успя да прехвърли Валдес с техничен удар.  

Висенте дел Боске веднага реагира с пускането в игра на Негредо, Мата и Навас и нападателят на Манчестър Сити накара Кхуне да спасява изстрела му малко по-късно. След това пък Иниеста се забави и пропусна момента да стреля.

В 74-ата минута ситуацията за испанците се влоши още повече, защото се оказа, че Валдес е получил контузия и не може да продължи.

Дел Боске бе извършил всичките си разрешени смени и очакванията бяха на вратата да застане Алваро Арбелоа, но все пак бе разрешено в игра да се появи Пепе Рейна, въпреки че домакините негодуваха.

Стражът на гостите веднага трябваше да се намесва, след като Паркър бе изведен сам срещу него, но така или иначе европейският състав загуби неочаквано, въпреки че в добавеното време Касорла и Албиол накараха вратаря на африканския тим да спасява ударите им.  

Съставът на Испания: Касияс (46 Валдес, 77      Рейна), Арбеола, Албиол, Рамос, Монреал, Бускетс, Чаби Алонсо (62 Мата), Иниеста (74 Коке), Педро (62 Навас), Вия (58 Негредо), Йоренте (46 Касорла).