Селтик успя да превземе "Айброкс" и да надвие големия враг Рейнджърс в едно от най-големите дербита във футболна Европа.

Двата тима се изправиха един срещу друг в двубой от 19-ия кръг на шотландската Висша лига, който завърши при победа с 2:0 за "Детелините".

Очакваше се, че този двубой ще бъде дебютен за новото попълнение на Селтик Фредрик Люнгберг, но шведът не попадна в групата за мача, тъй като очевидно не е навлязъл в нужната физическа форма.

Символичните домакини от Рейнджърс започнаха много силно мача и можеха да открият резултата още в 5-ата минута, след като Лий МакКълок стреля, но топката се отби в главата на аржентинския бранител на гостите Емилиано Изагуире и срещна напречната греда.

В 25-ата минута опасността се пренесе пред вратата на "Джърс" и Маджид Бугера фаулира в наказателното поле Чарлс Мългрю, но реферът не видя нарушение в ситуацията и не отсъди дузпа, каквато трябваше да има.

Постепенно "Детелините" взеха надмощие над своя опонент и в 62-ата минута гръцката звезда на тима Йоргос Самарас съумя да открие резултата.

Той се възползва от страхотен дълъг пас, след кето излъга излезлия напред страж на домакините Алън МакГрегър и без проблеми реализира на опразнената врата.

В 69-ата минута гръкът вкара втория си гол в мача от дузпа и на практика оформи крайния резултат. Той бе фаулиран в наказателното поле от младока Неш и минута по-късно не сгреши при изпълнението на наказателния удар.

След срещата Селтик заема лидерската позиция в класирането с актив от 45 точки, докато Рейнджърс е 2-и с четири точки по-малко и два мача по-малко.