Националният отбор по футбол на Ирак няма да може да играе мачове у дома в следващите три години. ФИФА забрани на страната да домакинства на международни срещи от съображения за сигурност.

В писмо до футболната федерация на страната, ФИФА се позовава на нарушения на сигурността по време на мача с Йордания в началото на месеца. Иракчаните обаче са твърдо против решението и ще направят всичко възможно да го променят.

Президентът на местния футбол Нажих Хамуд заяви пред "Ройтерс": "Уважаваме решението на ФИФА и ще го приложим. Но смятаме, че то е базирано върху некоректна информация".

Така Ирак ще трябва да намери и запази неутрален терен за предстоящата световна квалификация до 1 октомври. Националният тим ще бъде лишен от домакинства и в квалификациите за Олимпийските игри през 2012.

Според разпоредбите на ФИФА, стадионът не трябва да принадлежи на някоя от страните, срещу които Ирак ще се изправи.

В момента националите на азиатската страна заемат 109-то място в света, а на 2 септември те загубиха с 0:2 домакинството си на Йордания. Двубоят се проведе на стадион "Харири" в Арбил. Градът е сред най-слабо засегнатите от войната и се счита за остров на спокойствието в региона.

По време на мача обаче организаторите допуснаха нахлуването на твърде много привърженици по трибуните, а впоследствие бе прекъснато и електрическото захранване, което доведе до временно спиране на мача.

"Арбил е безопасен град. ФИФА трябваше да изпрати делегация, която да провери фактите. Можеха да попитат и аташетата на посолствата в града. Не считам, че посочените причини са достатъчни, за да ни наложат такава забрана", коментира още Хамуд.

"Лесно е да изберем нов терен. Имаме много възможности и нямаме проблем с това. Всички решения на света обаче могат да бъдат обжалвани и ние ще използваме всякакви методи, за да вдигнем забраната", категоричен е президентът на футболната федерация.

В момента Ирак заема трето място в група "А" от азиатския квалификационен регион за Световното първенство през 2014 година. В групата са още Йордания, Китай и Сингапур.