Перу победи Парагвай с 2:0 в последния за кръга мач от световните квалификации в зона "Южна Америка". Победата е заслужена за тима на треньора Серхио Маркариан. Перуанците доминираха почти през цялата среща.

В герой за "Ла Рохибланка" се превърна нападателят на Хамбургер Хосе Паоло Гереро, който отбеляза и двете попадения за своя отбор. С добри изяви се отличиха още Джеферсън Фарфан и Клаудио Писаро, които също играят в Германия, съответно в Шалке 04 и Вердер (Бремен).

Така Перу започна по много добър начин пътя си към Мондиал 2014. Ако перуанците се класират, това ще е първото им участие на световни финали от 1982-ра година насам.


 

Срещата започна с натиск на домакините. В 7-ата минута Варгас стреля опасно от фаул. Малко по-късно пък удар на Клаудио Писаро беше блокиран. Междувременно парагвайците разчитиха на контраатаки по крилата, най-вече отляво, където действаше футболистът на Ювентус Марсело Естигарибиа.

Постепенно играчите на Парагвай станаха по настоятелни. В 22-ата минута халфът на Палермо Едгар Барето отправи хубав шут, който обаче премина покрай вратата, пазена от Раул Фернандес.

Оспорваният мач не беше лишен и от грубости. В 28-ата минута бранителят на парагвайския Гуарани Елвис Марекос, който получи неприятна контузия, бе сменен принудително от Мигел Самудио, защитник на Либертад.

Малко след това една от звездите на Перу – Хосе Паоло Гереро – шутира точно и силно. Вратарят на гостите успя само да избие, а топката рикошира в играч на Парагвай и за малко да се получи куриозен автогол. В 37-ата минута пък Джеферсън Фарфан опита късмета си, но кълбото се отби във футболист на "албироха".

Обръчът около вратата на Парагвай се стягаше. Клаудио Писаро проби в наказателното поле на гостите и излезе очи в очи с Диего Барето, но не успя да го преодолее. В 43-тата минута Гереро направи непростим пропуск от близка дистанция.

Все пак играчът на Хамбургер се реваншира две минути след началото на второто полувреме. Гереро получи пас от Фарфан и мина покрай влезлия като резерва Самудио и вратаря Барето, след което се разписа – 1:0 за Перу.

Малко по-късно перуанците бяха много близо до второ попадение. След изпълнение на фаул от страна на Фарфан топката полетя много опасно и малко не достигна на Клаудио Писаро да я засече. Все пак Барето срещна трудности и едва изби.

Парагвайците се опитаха да променят нещо в играта си, но единственото, до което стигаха, бяха статични положения, от които обаче не произтичаха опасности. Вратата на Барето пък беше в постоянна заплаха, като Клаудио Писаро на два пъти пропусна от чисти позиции.

В 73-тата минута след прекрасна комбинация между Фарфан, Писаро и Гереро последният стреля и след рикошет в крака на парагвайски защитник топката влезе в мрежата – 2:0 за Перу.

До края на срещата домакините продължиха да бъдат по-активният отбор, но до трети гол така и не се стигна. По този начин Перу спечели още в първата си квалификация по пътя към Мондиал 2014.


Перу – Парагвай 2:0

1:0 Гереро 47
2:0 Гереро 73


Перу: Фернандес, Родригес, Йотун, Акасиете, Гуисасола, Балбин, Варгас, Крусадо (Лобатон – 89), Фарфан, Гереро (Адвинкула - 90+1), Писаро

Парагвай: Д. Барето, Пирис, Верон, Марекос (Самудио – 28), Да Силва, Риверос, Перес (Кардосо – 65), Е. Барето, Естигарибиа, Санта Крус, Рамирес (Питони – 54)