Франция допусна изненадваща грешна стъпка в квалификациите за световно първенство, след като завърши само 0:0 като гост на Грузия в мач от Група И.

"Петлите" изиграха неубедителен мач и съвсем заслужено не успяха да вкарат гол и съответно да стигнат до победата.

През цялото време те се затрудняваха с организиране на атаките си и едва в последните минути на мача създадоха няколко положения след центрирания, но Оливие Жиру и Лоран Косиелни направиха сериозни пропуски.

Домакините от своя страна се отбраняваха организирано и макар и рядко, организираха някои добри контраатаки при една от които удариха греда.

След този мач Франция събра 11 точки от 6 мача. Лидер е Испания, която има 14 точки от 6 мача. До края и двата тима имат по два мача, като е почти невъзможно да променят позициите си в класирането.



Първото положение в мача бе в 12-та минута, когато Рибери разтърси мрежата с удар от границата на наказателното поле, но от външната страна на гредата.

Малко по-късно гостите трябваше да получат дузпа, тъй като защитник на Грузия умишлено отклони топката с ръка при пас на Рибери близо до границата на пеналта. Съдията обаче не забеляза нарушението.

Франция имаше положение след центриране от фаул, когато удар на Саня отблизо бе блокиран. Топката попадна в Карим Бензема, но и той бе неточен.

До края на първото полувреме "Петлите" зациклиха и не успяха да създадат друго положение за гол.

Три минути след почивката Грузия като по чудо не откри резултата. След прекрасна атака по дясното крило топката бе поднесена назад в наказателното поле за Окриашвили. Неговият удар от упор бе спасен от Лорис, а след това отново Окриашвили направи добавка в страничната греда.

Франция имаше проблеми в организирането на атаките си и не стигаше до чисти положения. Все пак едно центриране в наказателното поле стигна до Бензема, но той от сравнително трудна позиция нанесе неточен удар с глава.

При друго центриране Жиру изпревари защитник и стреля с глава, но защитник го притисна и му попречи да уцели вратата. Патрис Евра пък проби опасно в наказателното поле и от аутлинията поднесе назад. Валбуена попречи на защитник да изчисти топката, но след това влезлият като резерва Андре Пиер Жиняк не стигна до нея, за да вкара отблизо.

При друга атака Евра получи добра възможност за изстрел пред наказателното поле и макар да нанесе неточен удар, Жиру акробатично отклони топката с пета пред вратата, но не уцели очертанията.

В игра за Франция влезе Самир Насри, но първата му изява бе комична. След заучено изпълнение от корнер той получи добра топка пред наказателното поле за удар от воле, но не уцели кълбото.

Франк Рибери, който се бе позагубил през второто полувреме нанесе топовен удар извън наказателното поле, но Лориа изби. След него Валбуена пробва техничен фалцов удар към далечния ъгъл, но отново вратарят на домакините спаси.

Четири минути преди края на редовното време гостите имаха най-доброто си положение. След центриране от фаул Косиелни засече с глава на пет метра от вратата, но прати топката встрани.

В 91-та минута обаче Жиру пропусна дори още по-чиста възможност. Той получи центриране зад защитата и с летящ плонж засече остро с глава, но Лориа направи решително спасяване. След центрирането от корнера пък Бакари Саня стреля опасно с глава, но отново Лориа изби от голлинията.


Грузия - Франция 0:0


Грузия:  Лориа, Кашиа, Хубутиа, Канкава, Ананидзе, Григалава, Лобянидзе, Кобахидзе, Амисулашвили, Окриашвили, Гелашливи

Франция: Лорис, Саня, Абидал, Косиелни, Евра, Сисоко, Валбуена, Гуилавогуи (78 Насри), Рибери, Жиру, Бензема (63 Жиняк)

Група I М П Р З Г+ Г- Т
Испания 6 4 2 0 10 2 14
Франция 6 3 2 1 8 4 11
Финландия 6 1 3 2 4 6 6
Грузия 6 1 2 3 3 7 5
Беларус 6 1 1 4 4 10 4